onsdag 14. november 2007

Deep Forest

Vil gjerne skrive om musikk, og nøler ikke et sekund med å anbefale Deep Forest sin første CD med orginalopptak fra den afrikanske jungelen som er bearbeidet med lydpålegg og rytmer på en helt spesiell måte. Deep Forest har gjort flere CD'er, men for meg er fortsatt denne i særklasse. Les mer om denne World Music electronica-gruppa her

På nettet finnes bl a smakebiter på remix'en av Sweet Lullaby som er en av de helt store kuttene på den første CD'en som kom i 1992. Du finner mye om Deep Forest på Wikipedia som skriver at den prisbelønte Boheme fra 1996 er den beste skiva. Jeg er svak for dem alle, og nevner gjerne det seinere albumet Comparsa som det også svinger av. Anbefales!
Det er mange gode grunner for å kjøpe denne musikken:

A percentage of proceeds from Deep Forest's debut album sales went to the Pygmy Fund, set up to aid Zaire's pygmies in the transition from nomadic to agrarian subsistence, and to provide appropriate health care. A portion of the proceeds from 'Boheme' go to the Gyoörgy Martin Foundation, which aids in protecting the Romany (Gypsy) culture of Hungary.
Deep Forest also actively supports the Sana Madagascar Association starting with 'Comparsa'. "The aim of the Sana Madagascar Association is to contribute protecting the environment, to collect instruments and precious recordings in order to allow the Malgasy man to save his culture, his nature and his traditional music.

Hjemme igjen. Hurra.

Ingenting er som å komme hjem. Fløy fra Kiruna med Barents Airlink, og så den fjellrike grensa av Norge vokse fram i horisonten.

Ingenting er som å komme hjem. Særlig ikke i sånt vær.

Vann. Skog. Malm. Og avstand.

Etter Stockholm, går veien mot nord. Nordbotten er Sveriges naturresurrsleverandør, med sitt tømmer, sin vannkraft og sine mineraler. Og sine lange avstander.

Jeg får samme opplevelse som hjemme i Nord-Norge: Nordbotten er sentral i verden, men marginalisert i forhold til den offentlige definisjonen av viktighet. Det er ingen tvil om at jeg er i en av Sveriges sentrale områder hva angår kraft og industri. Og samtidig midt i ensomheten.

Kjører med buss fra Øverkalix og Barents Litterature Center, BLC, der jeg bor, - og ned til Luleå. Snøen er akkurat kommet. Vi er i den årstida som på samisk betegnes som høstvinteren. Og det er kaldt i det indre av Nord-Sverige. Kaldt og vakkert.

Litt mer om Barents Litterature Center, BLC: Dette er en unik mulighet for forfattere på Nordkalotten til å bo og konsentrere seg om sin skriving. Man treffer folk fra andre deler av Nordkalotten og har ro til å konsentrere seg om å jobbe. For selve Øverkalix er lite, og byr ikke på så mange fristelser. Men BLC holder til i den gamle prestegården og er et svært vakkert hus: http://www.barlitcen.se/

Industrieventyr i nord

I helga var jeg på Teknikens Hus i Luleå, et moderne Science Center som beskriver Nordbotten i miniatyr: Med gruver, vannkraft, jernbane, stålproduksjon og romfartsaktivitet. Stedet er ment for vitelystne elever og lærere i alle aldre, og man kan benytte all apparatur og utforske hvordan teknikken fungerer. Jeg brukte tida på å sprenge ut jernmalm fra en gruvegang, transportere den ut av gruva og se den vel gjennom prosessen fram til ferdig stål! Her måtte jeg sende pellets til smelteovnen, tilsette koks, - som er karbon eller kull, C, i rein form, - og kalkstein, og sørge for tilstrekkelig høy temperatur før stålet kunne valses ut i andre enden av produksjonskjeden. http://www.teknikenshus.se/

Jada. Kanskje er jeg barnslig :-) Men det føltes godt å ha denne ferske kunnskapen med seg, da jeg stilte på LKABs metallurgiske forskningslaboratorium neste dag. Der diskuterte vi stålproduksjon og miljø, og jeg fikk se LKABs eksperimentelle smelteovn i funksjon.

Det utføres viktig, industriell forskning på det skandinaviske forskningslaboratoriet Mefos i Luleå, som LKAB samarbeider med. Vi brukte mye tid på å diskutere framtidige løsninger på CO2-utslipp fra industrien, og nye metoder for moderne stålproduksjon. Her er nettsiden til Mefos: http://www.mefos.se/

På industriområdet ved siden av ligger SSAB, Svenskt Stål AB, som er Sveriges største produsent av stål. Her aner man dimensjonene når stål produseres i virkeligheten. Den svarte kolossen til høyre i bildet er selve smelteovnen. Dette ble tilsammen et kjempeinteressant besøk, som viste meg hva som skjer med noe av malmen som taes ut fra fjellene i Lappland.

Hoveddelen av LKABs malm fra Kiruna går med jernbanen til Narvik og sendes derfra til stålverk på kontinentet, mens malmen fra Gällivare transporteres til Luleå og går inn i svensk og finsk stålverksproduksjon.Vil du lese mer om det som skjer i LKAB, finner du dem her: http://www.lkab.com/