torsdag 26. juni 2008

SE NED PÅ OSS. HER ER VI

Er det ikke en fantastisk klode vi bebor?

Se ned på oss fra satelittene i verdens rommet, på nettstedet View from Satellite. Denne satelitten har avbildet oss fra 958 kms avstand, på ei plassering tilsvarende 52°22'N og 31°10'E. Det er natt i øst, - men fordi vi ligger så langt mot nord, beholder vi ennå lyset.

Så til en av mine favorittpoeter,
Rolf Jacobsen:

GRÅSONER

Dagen skal du ikke tro på.
Natten er en liten død.
Det er i halvlyset vi har livet vårt.

Da flyr tankene høyt som svalene.
Da lyser farvene. Da er fuglene gladest.
Kveldene er store når du er ung.

Daggryet er de gamles glede.
Paradisstjernen Jorden lar dagen begynne
østenfor øst, ved Fiji.

Først tindrer det til i Fujijamas sne,
så i Mount Everest, og sist
i det blå Aconcagua.

Daler og sletteland kommer tilslutt.
Med kveldene er det motsatt.
Da må fjellene vente.

Daggryet og skumringen. Gråsonene må du være
nøye med. Konturene av et ansikt.
Kinnbenene i livet ditt,
ser du klarere da.

Undringens stunder. Timene da ting blir til.
Dagene kommer med en rose i hånden.
Natten med en strime av blod.

Egentlig gikk jeg inn på View from Satellites for å se på verden ovenfra, for å se på kloden fra toppen. Og for å se hvor mye som har smelta i sirkelen som utgjør Polhavet. Nordøst-passasjen som Willem Barentz leita etter på slutten av 1500-tallet, er snart åpen sommerstid. Om noen få år er kanskje den digre hvite kalotten på toppen av jorda borte om sommeren. Noen tror det skjer allerede sommeren 2013, for temperaturstigninga i Arktis øker dobbelt så hurtig som på resten av kloden.

Hva skjer når kjøleskapet på kloden oppvarmes? Hva skjer når fryseboksen svikter? Jeg har ingen svar. Men jeg liker å se ned på jorda. På oss.

søndag 22. juni 2008

SKRIVEKURS PÅ SKIPNES

Første helga i august er jeg bedt om å holde skrivekurs på Skipnes i vakre Vesterålen og det gleder jeg meg til.

Etter flere skrivekurs i fjor høst, ble jeg innmari inspirert over å se hvor mye spennende og interessant som kom fram hos deltagerne. Jeg håper derfor at det kommer mange kreative folk som har lyst til å jobbe seriøst med det å skrive.

Stedet Skipnes er i hvert fall ei perle. Det gamle fiskebruket tar i mot gjester hele sommeren, og det er folksomt i helgene med mye og variert aktivitet. Fredag 1. august samles vi og blir kjent - og om kvelden skal det arrangeres quiz i Skipperstua.

Lørdag går vi i gang, og jobber ute hvis været holder mål. Men det er tak over bryggekaféen og ulltepper til å ha over knærne, så jeg satser på at vi bruker området rundt Skipnes og naturen så mye som mulig. Ta med uteklær og godt fottøy. Innimellom blir det korte samlinger med lesing, tilbakemeldinger og forelesninger. Og så intense skriveøkter med stadig nye utfordringer.

Vi skal jobbe med å skrive etter inspirasjon fra den amerikanske skrive-guru'en Natalie Goldberg. Your most potent writer's tool is your own mind, sier hun, og derfor er kurset åpent for alle, uansett tidligere erfaring. Vi skal jobbe med egne tekster og med å presentere tekster for hverandre, og jeg skal gi så mye individuell hjelp som jeg er i stand til.

Selv om jeg har gått to forfatterstudier, gitt ut fire bøker og jobbet som journalist i snart 30 år, kan jeg uten videre gjøre Natalie Goldbergs ord til mine:

The challenge we face as writers, begins with the process of turning inward and then trying to communicate what we find.

Derfor handler dette kurset ikke om å være flink eller om å prestere, men om å ta i bruk egne ressurser på nye måter. Påmelding til Astrid Rørtveit på telefon 95276039 eller på mail til post@skipnes.com

Du kommer til Skipnes med hurtigbåt fra Myre eller fra Skjelfjord kai (buss fra Sortland), og rutetidene er lagt inn her. Kartet har jeg funnet hos Vesterålen Reiseliv og du får fram en større versjon ved å gå til deres nettsted eller dobbeltklikke på kartet her.

Vel møtt i Vesterålen med skarpskodd penn!