mandag 31. mars 2008

DØDE PENNER
Fri presse er ei forutsetning for et demokrati og et rettssamfunn som skal ta ivareta menneskerettigheter. Rundt i verden forsøker både myndigheter, religiøse organisasjoner og enkeltpersoner å undertrykke fri presse, noen ganger gjennom lovgivning, andre ganger gjennom undertrykking, vold og trusler.
Døde penner er ei utstilling som fokuserer på de mange drapene som har skjedd mot journalister og forfattere i Russland de seinere årene. Utstillinga beskriver personene, og bakgrunnen til drapene av 41 russiske journalister.


Døde penner ble lagd etter initiativ av Bibliotek- og byarkivet i Tromsø kommune i nært samarbeid med Troms Journalislag og støtta av Institusjonen Fritt Ord og ABM-utvikling. Utstillinga ble åpna under Ordkalotten Internasjonale Litteraturfestival i fjor høst.
Jeg så utstillinga i Tromsø, men på den gamle prestegården i Øverkalix, som nå huser Barents Litteratur Center, gjorde den enda sterkere inntrykk fordi den ble så tett og massiv, og menneskesjebnene kom så tett på.
Utstillinga har vært vist i Kirkenes og i Oslo. Den blir nå pakket og sendt til Haparanda der den skal være klar til det store journalisttreffet Barents Press som pågår mellom 3 og 5 april.

Ingen kommentarer: