onsdag 8. oktober 2008

OSLO

Jeg bor i Oslo denne uka. Hovedstaden. Jeg vandrer fra brua over Akerselva hver morra, nordover gjennom Grünerløkka og liker det. Jeg liker det fordi det er annerledes enn hjemme. Hjemme står jeg aldri opp for å gå gjennom et våknende område, hjemme ligger nabohusene og sover, og bikkja er det eneste som prøver å vekke noen med sine diskré små bjeff ute i ripsbuskene. Men Grünerløkka lever. Grünerløkka og Torshov og Sandaker. Trikkene og bussene. Sultan, sjappa som selger frukt og grønnsaker og tilbyr de mest fristende saker både ute på fortauet og inne i butikken, - helt til seint på kveld.

Jeg lagde en video om Sultan på kurset jeg har gått på, men trenger hjelp til å komprimere saken ned til et format som lar seg legge ut på youtube, og det har jeg ikke klart å få til slik at det funker. Derfor ligger den ikke her, ennå!

Det var morsomt både å filme og redigere sjøl, selv om det ble en fiktiv sak lagd som et video-postkort til en ikke-eksisterende tante Emma, som i likhet med meg ville elsket Sultan og det flotte vareutvalget der.

GENTRIFISERING
Grünerløkka er og blir interessant. I 1984 møtte jeg kunstneren Inghild Karlsen i New York og skrev en artikkel om hvordan kunstnerne flytta inn og gjenoppbygde skikkelig trash-nabolag hvor vold og økonomisk kriminalitet hadde ødelagt boligstrøkene. Så kom de fattige, men kreative tilbake og flytta inn i de tomme kjellerlokalene. Deretter kom en og anna coffee-shop, små lokale kjøpmenn i rufsete lokaler, og så snurret spiralen. Oppover igjen.

Dette fant jeg i en artikkel i Aftenposten:
Kunstnere er de første som inntar gamle arbeiderstrøk som er på vei oppover. Deretter følger gjerne humanister, samfunnsvitere og pedagoger. Når økonomene kommer, stiger prisene kraftig. Akkurat dét fikk skulptur- og installasjonskunstner Vilde von Krogh merke, da gårdeieren omregulerte råloftet der hun hadde atelier, og bygde dyre loftsleiligheter.

- Grünerløkka var stappfull av kunstnere, og det var mange utstillinger på gateplan. Høye priser har skjøvet en del av dem ut av bydelen. Stadig flere aktører overtar slitte gårder og fraflyttede næringseiendommer, som kunstnerne er avhengige av. Det samme skjedde i Greenwich Village i New York.


At det tidligere nedslitte arbeiderstrøket nå fremstår som et av byens kuleste steder, føyer seg inn i rekken av et verdensomspennende fenomen kalt gentrification. - Begrepet betyr blant annet at økonomisk sterke mennesker griper inn i naboskapet og forbedrer eiendommene, skriver Aftenposten. Og i dag er folk på Grünerløkka mer opptatt av image, arkitekturstil og egen livsstil enn folk på Furuset og Grorud.

Jeg liker hele ideen om å gjen-erobre steder. Men det som skjer på Løkka nå, er jo at de pengesterke eierne ødelegger området med priser som gjør det umulig å bli boende, enten du nå er ei sjappe som selger frukt eller en ungkunstner. Dette er kjipt. Og det blir spennende og se hvordan dette påvirkes av børsmarkedet som nå eksploderer i hele verden.

Mer om Grünerløkka finner du her. Og vil du lese mer om selve fenomenet gentrifisering, kikk på Wikipedia.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sultan er gull! Eller den VAR det. Nå finnes det en Sultan på omtrent hvert gatehjørne i denne byen. Det tar bort noe av magien, men gjør det selvsagt enklere å få kjøpt magiske oliven og rimelige grønnsaker. For ikke å snakke om ferske fiken. Verdens beste forøvrig!
Nyt uka! :)

Anonym sa...

Det gjorde jeg!

Spiste vegetarmat hele uka, mandag på Habibi med sin vanvittige mezah (som jeg bare må ha hver gang jeg er i byen), siden ble det vietnamesisk og indisk og noe sært noe med ris og tomat og rødbeter på Arakataka.

Jo, Oslo er fint.