torsdag 5. februar 2009

COOLT JAZZ-VORSPIEL

Vi har fått svarte festivalarmbånd og har trosset kulda og kommet oss i hus på verdens kuleste vorspiel. Her mønstrer Longyearbyen det de har av musikkrefter. Jeg nevner høydepunkter i fleng: Store Norske Jazzkvintett som gjør Totenversjonen av Blue Moon, der den trekkspillende direktør Bjørn Arnestad har måttet kjøre fra Sveagruva på scooter fordi flyet ikke kom seg over i går.

Jeg holder en knapp på den norsk-serbiske kvartetten uten navn, som vitner om Svalbards multikulturelle virkelighet og som gjorde noen låter med, - ja hva er det det kalles: Asymmetriske taktarter som 5/8, 7/16 eller 11/16, eller hva det nå var. Som det svingte!
Så får vi treffe ungdommen som nettopp har deltatt i Ungdommens Kultur mønstring på Svalbard og skal videre til finale på fastlandet. Ingrid sang fra Les Miserables og gjorde en lekker cover av Lisa Ekdahls Vem vet, den landeplagen vi en gang gikk og sang på alle sammen:

Du är en saga för god för att vara sann
Det är en saga i sig att vi funnit varan
Vi kunde lika gärna aldrig någonsin mötts
Eller var vårt möte redan bestämd långt innan vi fötts?

Men først gjorde UKM-jentene en fin versjon av Thats what dreams are made of, og publikum i Longyearbyen krysser selvfølgelig fingre og tær for at jentene skal vinne UKM.

Om ikke lenge går turen til Finnsnes der de skal forsvare Svalbards ære i landsdelsfinalen!
Vorspielet er så langt mer enn bare jazz, - det er salmer og mannskor og soulprega viser, og en hel masse oldboys som virkelig kan traktere sine instrumenter. Men jeg vil særlig skryte av blåserekka i Longyearbyen! Når de gikk på scenen og gjorde Joe Zawinuls Mercy, Mercy, Mercy ble i hvert fall denne dama bleik! Jøss som det svingte!
Til slutt gikk alle på scenen til Grand Finale. Og ja: Dette er en liten by med store musikalske evner. Ingen tvil om det.
Siden tok vi taxi hjem. Det ble så alt for mye å kle på seg, etter to timers konsert i et fullstappet SAS-hotell med høy temperatur!
De proffe som kommer til Longyearbyen resten av uka skal måtte stille med det beste de har. For befolkninga i byen har satt en høy standard på Polarjazz-vorspielet! Dette var kjempeartig!

Ingen kommentarer: