søndag 14. mars 2010

DRØMMEN OM NYKSUND

Det er alltid mektig å møte storhavet - som her utafor Nyksund, der vi jobba med opptak sist uke. Mer om stedet, som er et gjennoppbygd fiskevær, kan du finne her. Skulle gjerne hatt et hus der ute på yttersida av Vesterålen. Jeg er nok ikke den eneste som drømmer om det.

Bildet derfra minner meg om Olav H. Hauge sitt kanskje mest kjente dikt, "Det er den draumen"

Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje -

at tidi skal opna seg
at hjarta skal opna seg
at dører skal opna seg
at berget skal opna seg
at kjeldor skal springa -
at draumen skal opna seg,

at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst umDiktet har fulgt meg i mange år. Det står i samlinga Dropar i austavind. Morsomt er det å lese om det også, fant en omtale på nettet som jeg gjerne deler, selv om dikt som dette kanskje burde få stå for seg sjøl:

Når det gjelder Dropar i austavind må også Einar Økland få komme til orde:

Dette var den boka unge poetar jubla over, ikkje berre den hausten, men fleire år etter. Boka som endar med eit dikt som nærmast er psykedelisk, som kunne vore sunge av Beatles, som fanga stemninga hos unge såvel som hos modne utan å vite om det sjølv, eit dikt skrive som i trance, med attlatne augo:
"Det er den draumen". (Bergens Tidende 25/5-1994.)

Kanskje minner Nyksund mest av alt om en våg jeg ikke har visst om? Fint er det i hvert fall. Og mer om Olav H Hauge finner du her.

2 kommentarer:

Gunhild sa...

Så fint sett og koblet til Hauge! Jeg drømmer også om et sted ved havet, gjerne nydelige Nyksund. Men enn så lenge blir det med drømmen og da kan lyrikken være god å ha. Jeg har ikke lest så mye Hauge. Skjønner nå jeg må gjøre det. Takk for inspirasjon!

ORDFRONT sa...

Hyggelig hilsen å få! Skal streife bortom bloggen din når det blir litt mer quiet times her i huset...litt mye før-påske-før-avreise-stemning akkurat nå.