mandag 1. mars 2010

MADAME DE POMPADOUR

Denne boka var bare et eventyr å lese! Etter å ha koblet fortellinga om livet ved det franske hoffet opp mot livet hos den russiske tsarinne Katarina den Store (omtale litt lenger ned på bloggen), må jeg bare fastslå at det fantes tøffe damer før oss, selv om vi har hørt så sørgelig lite om dem!


Her er litt om Madame De Pompadour:

Hun ble født i 1721, het egentlig Jeanne Poisson og var ei kvinne fra det franske borgerskapet. Ved hjelp av sin intelligens, skjønnhet og sine ambisjoner greide hun å komme kong Ludvig 15. så nær at han ble fullstendig forgapt i henne. Dette var trolig veldig gjensidig, i hvert fall i begynnelsen. Da kongen hadde kasta sine øyne på henne, flytta hun fra sin ektemann og inn ved det franske hoffet og ble Ludvigs viktigste elskerinne og førstedame. Hva dronninga syntes om henne, skal være usagt. Hun ble visst knapt nok spurt. Ludvig 15. hadde forøvrig 10 barn med dronninga og 8 utenfor ekteskap, så det var travle tider!

Jeanne fikk så stor innflytelse at det i flere år var hun som i praksis styrte Frankrike. Da hun døde, bare 42 år gammel, var hun kjent over hele Europa som Madame de Pompadour. Og hun er et skikkelig spennende bekjentskap!

Hvordan begge disse kvinnene klarte å leve med menn som hele tida trålet rundt etter ungt lammekjøtt mens de selv ble eldre, er meg uforståelig. Men 1700-tallet var i hvertfall ei spennende tid. Jeg anbefaler både Katarina og Jeanne, uten tvil. Spennende damer!

Ingen kommentarer: