lørdag 29. oktober 2011

SYLTETØYGLASSET OG KAFFEN

Når tingene i livet virker uoverkommelige og 24 timer i døgnet ikke er nok, så husk på denne historien om syltetøyglasset og kaffen:

En dansk professor sto foran sine filosofistudenter med noen ulike saker foran seg. Da timen begynte tok han - uten å si et ord, fram et stort, tomt syltetøyglass og begynte å fylle det med golfballer. Da han hadde gjort det, spurte han klassen om glasset var fullt, og de var enige om det.

Så tok professoren fram en kasse med småstein og begynte å helle dem ned i glasset. Han ristet glasset så småsteinene fordelte seg mellom golfballene. Deretter spurte han igjen studentene om glasset nå var fullt. Det mente klassen at det var.

Deretter tok han fram en kasse med sand og begynte å helle sand i glasset. Sanda fylte naturligvis det resterende hulrommet i glasset.

Igjen spurte han om det var fullt. Klassen svarte enstemmig ja.

Til slutt tok professoren to kopper kaffe og helte dem begge ned i glasset. Hulrommet som var mellom sandkornene, ble nå effektivt fylt. Studentene lo.

- Nåvel, sa professoren, da latteren var stilnet av. - Hvis dere nå forestiller dere at dette glasset representerer livet, så er golfballene de viktige tingene - familie, kjæreste, barn, helse, venner og viktige lidenskaper. Alt dette er ting som - selv om alt anna gikk tapt, likevel kunne gjøre livet fullkomment.

Småsteinene er de andre tingene som betyr noe, som jobb, hus eller bil. Og sanda er de andre mindre faktorene.

Professoren fortsatte:  - Hvis dere putter sanda ned i glasset først, er det ikke plass til verken småstein eller golfballer. Det samme gjelder i livet. Hvis dere bruker all energi og tid på de små, ubetydelige tingene, får dere aldri plass til det som er viktig.

Så vær oppmerksom på de tingene som er avgjørende for lykken. Lek med ungene. Pass på helsa. Invitér partneren din på middag. Opplev kultur eller sport, ta en runde til på golfbanen eller gjør noe nyttig for samfunnet. Det vil alltid være tid til å gjøre huset reint og ordne med avløpene. Men ta dere av golfballene først - de tingene som virkelig betyr noe. Få styr på det dere vil prioritere. Resten er bare sand.

En av studentene rakte hånden i været og spurte hva kaffen representerte.

Professoren smilte. -Jeg er glad for at du spør. Det er bare for å vise at uansett hvor fullstappet livet ditt synes å være, så er det alltid plass til et par kopper kaffe sammen med en god venn!

2 kommentarer:

Megan sa...

Dette er en fin historie. Tak fordi du delte og mindede os om den. For kaffe med en god ven kan være lige akkurat det, vi trænger i ikke så nemme tider! :)

God weekend.

ORDFRONT sa...

Ja, og så trenger vi å minnes om forskjellen mellom golfballer, småstein og sand.