onsdag 4. april 2012

THE CEDAR TREES OF LIBANON

Før skriveverkstedet skal starte, bevilger vi oss en tur til fjells for å se sedertrærne i Libanon. Disse enorme furutrærne kan bli tusenvis av år gamle og ett av dem som vi ser, skal være mer enn 3000 år gammelt.


Vi kjører med lommekjent sjåfør og klatrer oppover de bratte fjellsidene nord i landet. Vi finner et landskap dekket av snø når vi passerer tusen meter. Mye snø! Så mye mer snø enn jeg hadde drømt om så nært Middelhavet. Men dette er kontrastenes rike.


Vi passerer snart to tusen meter og byen der den libanesiske poeten Kahlil Gibran ble født. Egentlig er dette et kristent område der små madonnaer står i bittesmå kapell i de bratteste svingene og skal beskytte de veifarende mot vondt. Lederen i det kristne falangistpariet kommer også fra dette strøket, forteller vår lokale sjåførguide.


Så kommer vi opp i sederskogen der mektige trær breier seg ut over veien og fyller åsene rundt oss. Snøen ligger i fonner på opptil 2 meter langs veikantene, uventet. Men disse trærne vokser ikke uten kulde og du finner dem derfor bare i fjellene over 1400 meter. Og på det libanesiske flagget! Etter et par raske besøk inn i lokale souvernirboder, går turen langsomt tilbake ned til kysten og palmetrærne langs Middelhavet.

Ingen kommentarer: