onsdag 19. desember 2007

GOD JUL

Det er godt med ei feiring midt på vinteren. Det er ikke bare en kristen tradisjon, man holdt midtvintersblot, lenge før kristendommens inntog her til lands. Det beste er kanskje pausen, roen og stearinlysene, tida til å lese og være i lag. Gå ut å treffe kjente, hente seg inn.

Det verste er kanskje ensomheten for dem som ikke er på innsida, de som har det vondt og ikke har noen familie å dele med, - og de som ikke har penger til å delta på kjøpefesten og lir under det.

Personlig syns jeg at kirka burde avlyse julefeiringa i den formen som den nå har fått. Jeg kan ikke med min beste vilje se at det stresset og kjøpepresset som vi omgir oss med i den rike verden, ligner på noe som har med det kristne budskapet å gjøre. Med vår livsstil, vår forsøpling og vår rikdom har vi vel, - i likhet med kamelen, - et problem med å komme gjennom nåløyet og inn i gudsriket? Det er kanskje derfor folk stresser så jævlig?

La nå ikke dette ødelegge den gode gleden. Vi trenger en pause i hverdagen. Vi trenger en fest av og til. Så får vi knytte nevene etter dette, å ta et tak for verden.

Jeg har gitt ei geit, et par myggnetting og noen trær. Sånn i avlat. Det hjelper kanskje ikke noe særlig. Men det er vel tross alt bedre å tenne et lite lys, enn å forbanne mørket? Eller er det ikke?

Ingen kommentarer: