mandag 24. desember 2007

44 MILLIARDER BRUKT TIL NORSK JULEFEIRING

Julehandelen er over. Handelsstanden kan lene seg fornøyd tilbake. Denne måneden har handleglade nordmenn igjen sørget for rekordforbruk. Vi har svidd av 44 milliarder kroner i desember. Dette er 60 prosent mer enn i samme periode i 2002, skriver Dagbladet.

Vi handler for over 40 prosent mer i desember enn ellers i året, og vi bruker mest på mat og drikke. I år er det kjøpt julemat for 17 milliarder kroner. I tillegg har vi handlet vin og sprit for et par milliarder kroner, eller dobbelt så mye som gjennomsnittet ellers i året.

Dessuten har det vært ei økning i låneopptak, og det øker handelen, sier forbruksforsker Elling Borgeraas fra Statens institutt for forbruksforskning til Aftenposten.

Tross rekordforbruk skal ikke nordmenn gå inn i julefeiringa med dårlig samvittighet, sier SIFO-forskeren.

- Når folk flest får råd til å kjøpe det et lite mindretall tidligere kunne, så kommer moraliseringen. Jeg synes at folk skal ha julen i fred, og vi behøver ikke skape dårlig samvittighet ved å fortelle folk at de kjøper for mye. Folk kan kose seg med god samvittighet. Det fortjener de, sier Borgeraas til Aftenposten.

Fortjener vi det? Jeg er ikke enig. Er du?

Ingen kommentarer: