søndag 9. desember 2007

SISTE KIRUNATUR I ÅR

Endelig hjemme etter siste intervju- og fotorunde i Kiruna. Har gjort meg kjent i byen, og illustrerer her med et lite stykke klokketårn fra byens vakre kirke sia det nærmer seg jul. Håper nå på konsentrasjon til å kunne formulere ut et startmanus for ei bok om flytting av byen og om denne rike jernmalmforekomsten under Kiruna som fascinerer meg stadig mer.

I Kiruna er jernbaneverk og veivesen i ferd med å utvikle planer for å flytte mellomriksvei E10 og jernbanetraseen, samtidig starter prosessen med å flytte deler av bykjernen nord-vestover, i retning fjellet Luossavaara der det nye bysenteret skal plasseres. Prosessen er planlagt å vare de neste 30 årene, mens LKAB driver stadig mer malm ut av malmfeltet som ligger i et skrått plan inn under bysentrum.

Sprekkdannelsen i marka nærmer seg bebodde strøk, - og enkelte boligfelt, vei og jernbane må være flyttet innen 2013, så det begynner å haste. Ett av de store spørsmålene er om byens store 60-talls rådhus, Stadshuset, også skal tas med på flyttelasset. Det blir i så fall en gedigen flytteprosess som må gjennomføres før 2023.

Ingen kommentarer: