tirsdag 22. januar 2008

ARCTIC FRONTIER

Flere av de polare miljøene i Tromsø har gått sammen om den årlige konferansen Arctic Frontier som arrangeres for andre gang på Universitetet i Tromsø denne uka. Konferansen skal være et møtested mellom forskere, politikere og andre beslutningstagere og setter i år søkelyset på olje og gassutvinning i Arktis.

Dessverre meldte utenriksminister Jonas Gahr Støre avbud og åpnet derfor ikke konferansen som planlagt. Beste innleder, som gjorde sterkt inntrykk, var uten tvil leder for inuittenes circumpolare råd, ICC, Patricia Cochran, som snakket om olje og gassutfordringene fra et helhetsperspektiv og sett fra inuittenes ståsted i Alaska.

- Det må større lokal råderett til når store avgjørelser skal taes i våre områder, påpekte hun. - Oljeutvinning angår hele vårt folk. Som inuitter har vi lært at de som best klarer seg, er de som ivaretar sin tradisjonelle kultur samtidig som de tilpasser seg ei ny tid, fortsatte Cochran. Hun minnet alle på Exxon Waldes-ulykka i 1989, der en amerikansk oljetanker gikk på grunn utenfor kysten av Alaska, 260 000 fat olje rant ut i havet og ødela milevis av kyststrekninger og drepte hundretusenvis av fugler og dyr.

Ingen kommentarer: