søndag 13. januar 2008

HELT ØVERST BAK HAVET

Vår utenriksminister har registrert at Nordnorsk Forfatterlag finns! Han har dessuten registrert at vi har gitt ut en antologi som heter Helt øverst bak havet i anledning 35 årsjubileet i 2007. Og han er ikke snauere enn at han henviser til boka når han foreleser om regjeringas nordområdepolitikk! Dette er intet mindre enn strålende.

For hva sier Gahr Støre som vi ikke har lest før? (For det meste han snakker om, er velkjente formuleringer om nordområdenes økende betyding, Snøhvit og you name it).
Her kommer det:

Vi må ”tenke stort”. Og ikke tenke ”Nord-Norge og krisepakker”.

A propos: Jeg fikk for noen uker siden tilsendt fra ”Nordnorsk Forfatterlag” en antologi i forbindelse med deres jubileum. Boka heter ”Helt øverst bak havet” – en god tittel, ja noe som passer for kartet bak meg – og en artikkel i boka heter ”Det som er stort skal ikke forminskes”. Også det en god tittel. Et godt motto.

”Nord” og ”Nordområdene” er stort. Og Nordområdene er altså Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer.


Vel blir boka brukt i regjeringas politiske argumentasjon, men likevel, Gahr Støre peker på noe viktig som også antologiredaksjonen har hatt klart for øye: Vi vil ikke ha noe av det sedvanlige nordnorske sytet. Vi vil fokusere på vilje, fokus og betydning i vår spenstige samtidslitteratur fra nord. Og vi tror at dette landet helt øverst bak havet befinner seg i verdens navle, som det står i forordet.

Det kan dessuten se ut som om utenriksministeren har tatt seg tid til å lese boka og dette er flott. Det er også god PR for alle dem som ikke allerede har skaffet seg et eksemplar. Les hele talen hans,
Nord i Sør. Regjeringas nordområdepolitikk

Men viktigst av alt: Bestill et eks av antologien Helt øverst bak havet og les den sjøl eller gi den bort i gave.

Fra Gahr Støres tale liker jeg særlig følgende formulering: Nord setter dagsorden i sør – ja kanskje er det sånn at sør ”ligger litt etter” for nord i det å se mulighetene?

Det ligger noe dristig i denne uttalelsen, gjør det ikke? En stolt antologiredaktør ønsker samtlige lesere en god dag!

Ingen kommentarer: