søndag 13. april 2008

SNØSPURV

Snøspurven er i byen. En stor flokk sveipet forbi meg og bikkja da vi gikk tur i dag. De er så hvite og fine, og minner om vår. Når snøspurven drar videre nordover, skal den i følge folketrua ta med seg resten av snøen. Det er ikke meg i mot. Vi har plenty her oppe på øya der jeg bor. Massevis. De fineste inntrykkene jeg har av snøspurv, er når de sitter i fjæra tidlig om morran, store flokker samla. Det er et syn.

Ettersom jeg ikke har noe bilde sjøl, har jeg lånt ett fra nettsida til Norsk Polarinstitutt der det står mer om snøspurven. Georg Bangjord har tatt dette bildet og har copyright.

Mer om snøspurven kan du også lese her. Du kan høre på dem óg, i opptak: Titt, titt, tei. Skvirrevitt. Eller hvordan jeg nå skal få sagt det.

Hvordan kjenner du den igjen? På størrelse med en gråspurv og lett gjenkjennelig på de store hvite partiene på vinger og hale. Arten er utbredt i den arktiske sonen nesten hele veien rundt Nordpolen. I Europa yngler den på Island, i Norge og det nordligste Sverige, Finland og Russland. I Danmark er den en alminnelig trekk- og vintergjest. Snøspurven er den eneste spurvefuglen som er vanlig på Svalbard.

Nyt våren!

4 kommentarer:

Kazilar sa...

See Please Here

Bharfot sa...

Så nydelig! Den har jeg ikke sett før. Har faktisk ikke tenkt på at det finnes småfugler i nord som ikke finnes i sør. Men det er jo klart, fuglene bryr seg ikke om landegrenser, men om landskaper.

F. Summervold sa...

Takk for info, vi så en her i Grønnåsen for et par dager siden - uten å kunne gjøre rede for hva vi hadde sett. Det var altså en snespurv.

ORDFRONT sa...

Så fint å være til litt nytte da, summervold. Hvordan var litteratur-festen? Artig?