tirsdag 15. mars 2011

JAPAN

Japan. Med sin Zen buddisme, sine vakre hager og sine geishaer, med plass på verdensbørsen, med sin yen og sin teknologi, sine hardt arbeidende mennesker boende i tette storbyer og nesten uten ferier fra sine arbeidsgivere. Japan med sine historier om selvmordsbomberne fra siste krig, sin tang- og fiskespisende befolkning og sin anime og manga, Japan med sin Sukyaki og Fujijama-fjellet, med Haruki Murakamis forfatterskap og soyasaus, wasabi, spisepinner og sushi. 


Japan. Nå også med tsunami og matmangel og manglende elektrisitet og atomkraftverk som spyr ut radioaktivitet, og det som før var Nagasaki og Hiroshimas lange skygge, skifter navn til Sendai og Fukushima Daiichi-kraftverk. 

Her hjemme står tv-en på med BBC World News og jeg prøver å fatte hva som skjer. Men tror ikke helt at jeg klarer det. Til ære for Japans brilliante plass i verdens teknologi legger jeg ut en lenke her og håper at Japans befolkning må klare det enorme presset som landet nå er preget av. Helt uvirkelig er det. 


Og når Angela Merkel allerede i dag ber Tyskland stenge ned sine gamle reaktorer, og Lufthansa nå har kansellert sine landinger i Tokyo, tenker jeg at verden nå langsomt åpner øynene for hva som skjer på jorda. Det er skremmende. Og får konsekvenser langt inn i framtida.

En sterk artikkel om japanernes holdninger under krise finner du her.

Ingen kommentarer: