mandag 25. april 2011

LEST OM SPRITSMUGLING I PÅSKEFERIEN

I påsken har jeg lest Smuglere av Arthur Omre, en dels sjølopplevd roman fra 1935. Og det er interessant å lese bøker fra ei tid som er så nær og samtidig så langt borte. Helt blottet for mobiltelefoner og mail, klarte de seg med omtaler, rykter og lån av telefon i de husene som hadde én. Og de smuglet sprit i gamle blekk-kanner ombord i båter med hemmelige rom som verken tollere eller politiet fant.

Dette var ei skildring fra hans egne opplevelser under brennevinsforbudet her i landet. Veldig andre tider og veldig spennende bok. 

Omre var sjømann og anleggsarbeider på Rjukan-anleggene, i USA og Panama, og tapte alt under den norske jobbetidas spekulasjonskarusell. At han starta eget entrepenørfirma som gikk konkurs i 1922 og innledet 12 års kriminell karriere, gjør ikke boka mindre fargerik. Omre fikk flere dommer; for smugling vold mot politiet, svindel og tyveri. I 1933 ble han separert fra kona, og foreldrene tok et annet etternavn for å markere distanse til sønnens liv.  Fargerike tider og spennede lesning. Anbefales.

Ingen kommentarer: