fredag 14. mai 2010

HOW I BECAME A HOLY MOTHER

Slår gjerne et slag for Ruth Prawer Jhabvala som er en  britisk, men indisk inngiftet forfatter, bosatt i India. Og selv om India er en mangesidig og kompleks opplevelse, er det hennes hjemland og der hun føler seg hjemme.


Men enkelt er det ikke - som å befinne seg på ryggen av en diger elefant som består av fattigdom, lidelse og nød, skriver hun et sted. 

Hun ser den indiske mentaliteten med et klarsyn som er påfallende. Mange av de tankene hun gjør seg avspeiles i novellene hennes, både med humor, sarkasme og pasjon. Samtidig er det noe tidløst og fastlåst over situasjonene hun beskriver - en opplevelse av et kontinent som egentlig ikke er i forandring, og liv som ikke lar seg endre. 

Kanskje er hun påvirket av den hinduistiske livsholdninga som gjennomsyrer India. Noe som får meg til å tenke stillstand, manglende bevegelse, forutbestemmelse. Og som får meg til å gå rastløst gjenom rommene her hjemme og kjenne på følelsen av å være en tiger i bur. Før jeg går løs på en ny av hennes noveller.

Bildet av gudinnen Shakti har jeg funnet på Wikipedia.

2 kommentarer:

Yngvar Myrvold sa...

...for ikke å forglemme hennes innsats som manusforfatter i filmene "Howards end", "A room with a view" og "Remains of the day", alle laget av James Ivory og alle Oscar-nominert..Et kanskje enda bedre Prawer Jabhala-manus var i Shirley MacLaine-filmen "Madame Souzatchka" som jeg husker med glede enda det er 23 år siden...

Sylvi Inez Liljegren sa...

Du er en film-freak, Yngvar! Fantastisk oppfølging på notat om en enkel roman...

hun er dyktig, det skjønner jeg jo!