lørdag 8. januar 2011

KJØPER MEG FRIHET

Ett av mine nyttårsforsetter for 2011 var som følger:
Gjennomføre et kjøpefritt år.  

Hva ligger i det? Jeg er jo nødt til å kjøpe saker også i 2011. Jeg har allerede kjøpt både mat, kattesand & kaffe samt en ny katteleke til yngstepusen - og  jeg har spist en supergod middag på Hurtigruten forleden for å feire at vi har gjennomført fine opptak til program om salmedikteren Elias Blix som kommer på NRK den 13. februar.


Kjøpefritt på denne måten: Jeg trenger ikke nye klær. Jeg trenger ingen nye smykker. Jeg har nylig kjøpt et par støvletter, men jeg har skotøy nok selv om jeg ikke er noen sko- og støvlettfreak. Kanskje skulle jeg telle opp hvor mange par som står i skapet? 

Og jeg har kjoler hengende på veggen som dekor, men som ikke har vært i bruk på årevis. Dem kan man kanskje gjøre noe spennende med? Klippe av og bruke som kittel eller bluse?

Vi har mer enn nok av godt brukt sengetøy og pent brukte håndklær. Jeg fristes stadig av kataloger med lovnad om at jeg får 6 nye håndduker som gave hvis jeg kjøper noe. Men jeg skal virkelig prøve å ikke la meg friste, selv om det alltid er fristende å skifte ut det slitte med flunkende nytt.

Det skal ikke handle om mat. Vi skal kjøpe det vi trenger og ønsker oss på matbordet. Det skal ikke handle om vedlikehold av hus og bil. Men i-phone eller ny Mac blir det altså ikke i år. Det er ikke økonomiske grunner. Det er en mental greie, dette: Jeg skal lære meg å bli bevisst at jeg ikke trenger å kjøpe noe hele tida. Selv om tilbudene roper mot oss uansett hvor jeg snur meg.

Jeg kjøper frihet. Det er den positive vinkelen på dette året: Jeg kjøper meg frihet fra tingene. Frihet fra kjøpepresset. Jeg har lov til å reise dette året, men jeg skal ikke komme hjem med nye ting, bare med nye minner. Og så skal jeg være flinkere til å reparere ting. Begynner med to slitte sofaputer som skal mekkes på - og et par støvletter som skal halvsåles.

Klarer jeg dette i de neste 12 månedene? Det vil tida vise. Men jeg ser lyst på det, og kjenner at jeg hele tida minner meg på det som er viktig: Jeg kjøper meg ny uavhengighet. Og kanskje sparer jeg noen penger i tillegg. Det ville jo vært supert, ikke sant?

Og så skal jeg blogge litt om hvordan det går. Når fristelsene kommer. For det gjør de. Det er jeg helt sikker på.

7 kommentarer:

tusen sa...

Eksempel til etterfølgelse!
Kanskje du skal starte et movement? :-)

ORDFRONT sa...

Tja, kanskje det var en idé? Så hadde man noen å trøste seg på og støtte seg til -

Ord i landskap sa...

Hei! Jeg synes ideen om kjøpefrihet var kjempelur.
Og vet du hva? Jeg har faktisk et lurt tips til deg.
Vi bygde om huset i 2006, og har siden 2000 drevet med diverse andre oppussingsprosjekter.
Da blir man - naturlig nok - veldig materialistisk fokusert.
Så følte vi plutselig at vi ikke klarte å "komme ut" av den bobla det er å være så innstilt på bygging, tapeter, møbler osv osv.
Da gjorde vi noe kjempelurt. Vi sa NEI til all uadressert reklame i postkassa!
Jeg kan med handa på hjertet si at siden den dagen har jeg følt meg som et friere menneske. Jeg slipper rett og slett å forholde meg til - og bli fristet av - uendelige tilbud om alskens jeg ikke trenger.
I stedet koser jeg meg med å bli inspirert av naturen, venner og andre blogger. Så en dag får jeg lyst på noe, til meg selv eller til huset, og da kan jeg kjøpe det. Kanskje til og med på en brukthandel!

Oi, dette ble en lang kommentar. :D Lykke til med prosjektet videre!

Klem fra Lill-Karin, som også liker ord: www.ordilandskap.blogspot.com

Sylvi Inez Liljegren sa...

Takk for innspill! Vi har hatt lapp med 'nei takk til uadressert reklame' på postkassa i mange år, men Elloskatalogen kommer uansett.

Uansett er det hyggelig med innspill og lesere. Fin blogg du har!

Inntil videre går det greit å la være å kjøpe saker og ting, men det er fint å vite at det finnes støtte der ute!

Ord i landskap sa...

Takk for kommentar om bloggen min!

Et annet "triks" for min del er at jeg ikke bor på et sted med overflod av shoppingmuligheter. Det setter jo en naturlig stopp for impulshandlinga.

Det er selvfølgelig deilig å unne seg noe, sånn innimellom. Men jeg har også satt foten ned for shopping uten mål og mening. Stå på!

PS: Fin og interessant blogg hos deg også. Skal lese mer nå! :D

ORDFRONT sa...

Jeg har aldri vært noen ekstrem-shopper:-)

Men jeg syns etterhvert at ting tar over så mye av meningen i folks liv. Det vil jeg ikke! Og jeg trenger å bli mer bevisst hva jeg skaffer meg!

Å flytte på landet er kanskje noe, men det blir ikke denne uka....

K sa...

Herlig;) Ønsker deg lykke til jeg også! Nyt frihetsfølelsen og lettelsen for hver lille sak som kan få bedre nytte et annet sted...

MVH Kristin
www.k-fengshui.blogspot.com