lørdag 22. januar 2011

METROPOLIS. ET FILM-EPOS

Opplevde et gammelt filmeventyr i går kveld, den utvida versjonen av Metropolis med nyskrevet musikk til. Tromsø Internasjonale Filmfestival - TIFF, har sammen med spennende musikere satt nye toner til kultklassikeren fra 1927.

Metropolis er en av historiens mest ikoniske filmer. Og den er både vakker, dyster og visjonær.

Fritz Langs science fiction-epos har inspirert både regissører, arkitekter og kunstnere helt sia premieren i 1927, og mange mener at filmer som Blade Runner og Star Wars står i kreativ gjeld til Fritz Lang og hans kones filmmanus. 

Metropolis er en kjærlighetshistorie, en dystopi og en kritikk av blind tro på teknologisk utvikling. Etter omfattende restaureringsarbeid ble filmen vist i sin opprinnelige form under filmfestivalen i Berlin 2010, og nå ble denne versjonen vist i Tromsø. Honnør til Martha Otte, filmfestivalens leder.

Musikken er komponert spesielt for anledninga og spilles av Cleaning Women (Finland), Nasra Ali Omar (Norge), Gudmund Rotevatn Østgård (Norge) og Ivan Afanasyev fra Russland. Det var både spektakulær musikk og monotone lydkulisser som samstemte godt med det vi så på skjermen.

Fant en filmomtale på nett som jeg likte godt. Deler den gjerne. Metropolis har så absolutt et tema som er verd ettertanke. At den var Hitlers yndlingsfilm sier sitt, og gir meg skikkelig creepy assososiasjoner til det som skjedde under siste verdenskrig. Katastrofen som kommer, gir meg mange tanker om vår teknologiske samtid og de mulige sammenbrudd vi kan komme til å oppleve. En sterk filmkveld med uventa sterke religiøse og politiske overtoner. Takk til Tromsø Internasjonale Filmfestival som henter verdensklassikere til oss i Arktis.

Ingen kommentarer: