onsdag 19. desember 2007

GOD JUL

Det er godt med ei feiring midt på vinteren. Det er ikke bare en kristen tradisjon, man holdt midtvintersblot, lenge før kristendommens inntog her til lands. Det beste er kanskje pausen, roen og stearinlysene, tida til å lese og være i lag. Gå ut å treffe kjente, hente seg inn.

Det verste er kanskje ensomheten for dem som ikke er på innsida, de som har det vondt og ikke har noen familie å dele med, - og de som ikke har penger til å delta på kjøpefesten og lir under det.

Personlig syns jeg at kirka burde avlyse julefeiringa i den formen som den nå har fått. Jeg kan ikke med min beste vilje se at det stresset og kjøpepresset som vi omgir oss med i den rike verden, ligner på noe som har med det kristne budskapet å gjøre. Med vår livsstil, vår forsøpling og vår rikdom har vi vel, - i likhet med kamelen, - et problem med å komme gjennom nåløyet og inn i gudsriket? Det er kanskje derfor folk stresser så jævlig?

La nå ikke dette ødelegge den gode gleden. Vi trenger en pause i hverdagen. Vi trenger en fest av og til. Så får vi knytte nevene etter dette, å ta et tak for verden.

Jeg har gitt ei geit, et par myggnetting og noen trær. Sånn i avlat. Det hjelper kanskje ikke noe særlig. Men det er vel tross alt bedre å tenne et lite lys, enn å forbanne mørket? Eller er det ikke?

GAVER MED MENING. GI EI GEIT!


Dette er et bra tiltak for dem som har kjøpepresset og julestria opp i halsen.
I år har jeg gitt ei geit!

Det føles kjempebra og er en super gave til sønnen min og til verden. Vi har meldt oss ut av julekjøret, og jeg syns kampanjene om å gi bort noe til dem som virkelig trenger det, er flotte.

Vi, de rike, trenger ikke julegaver: Vi feirer jo bokstavelig talt jul hele året.

Her er begrunnelsen for å gi bort geita:
Geiter har en positiv effekt på samfunn i fattige land. Når en familie får ei geit, og naboen også får ei geit, blir det fort mange flere geiter i nabolaget! Plutselig har samfunnet tilgang til både fersk melk og saftig geitekjøtt. For ikke å nevne ubegrenset tilgang til gjødsel.

250 kroner er nok til å kjøpe en geit til en fattig familie. De får et levebrød. Geiter gir mat og drikke, og i Kirkens Nødhjelps prosjekter avtales det at den første geitekillingen som fødes, skal gis bort til naboene i landsbyen. Slik kan enda en familie få et levebrød. Ei geit skaper en rekke positive ringvirkninger for et fattig lokalsamfunn!


Her er noen linker til Flyktningehjelpen, Kirkens nødhjelp eller Utviklingsfondet.

Selvfølgelig gir jeg bort noen smågaver, og vi spiser ribbe som folk flest. Men vi har lagt julestresset på hylla, og håper mange flere enn oss syns dette er langt mer meningsfylt enn den øredøvende kjøpefesten som larmer rundt ørene våre.

Jeg tror ikke at små gaver endrer verden. Jeg tror på store, politiske omveltninger, og jeg tror at våre holdninger må endre seg paralelt. En taxisjåfør sa det veldig flott: Det er godt at nordmenn bare utgjør to promille av verdens befolkning. Hvordan skulle det sett ut hvis flere tok for seg, sånn som vi gjør?