tirsdag 1. januar 2008

TA DET LANGSOMT. GODT NYTT ÅR.

Jeg fyrer i ovnen på denne første dagen i det nye året. Sitter og ser inn i flammene. Det er sikkert ikke godt for CO2-utslippene, men herregud så godt det er for sjela. Lyden av ved som brenner. Et stille hus. Kattene som sover i hver sin stol etter en lett stressende nyttårsaften med mye rakettaktivitet i nabolaget.

I det nye året vil jeg kommentere tema dowmshifting, som kanskje best kan oversettes med å sette ned tempoet. Ta det langsomt. Det er et godt nyttårsforsett: Langsommere gass- og oljeutvinning, lavere forbruk, langsommere liv.

Jeg har et hus som er fullt av second hand møbler og gjenstander. Jeg liker tankegangen om å være fornøyd med det jeg allerede har og glede meg over det. Jeg liker å tro at du ikke kan kjøpe deg lykke. På nettsida digme:blogg kan du lese mer. Jeg liker også sitatet fra den svenske forfatteren Nina Björk som sier hun har kastet lista over det som skal kjøpes nytt:

Jag ser det som en politisk motståndshandling. En nöjd människa är ett hot mot vår ekonomiska och politiska ideologi. Jag ska bli den människan.
Världen brinner! Och vi ska drömma om nya köksbord
.

Les hennes artikkel om gjenbruk og livsstil her og ha et knakende godt nytt år!

søndag 30. desember 2007

BENAZIR BHUTTO

Benazir Bhuttos død er et sjokk og ei tragedie. Hennes død er et stort tap og ei særlig sorg for pakistanske kvinner, skriver avisene. Slik jeg ser det, er det et stort tap for alle oss som gjerne vil ha flere kvinner inn i ledende posisjoner, både nasjonalt og på verdensbasis. Benazir Bhutto ble 54 år og kunne snart blitt Pakistans nye statsoverhode. Hun var den første kvinnelige regjeringssjef i et muslimsk land, som statsminister mellom 1988-90 og 1993-97.

Mange har trukket fram likhetstrekk med andre politiske mord. Sjøl tenker jeg tilbake på den gangen John Lennon ble drept. Begge er de mennesker med stor symbolverdi for verden, - Lennon med sitt budskap om fred, Benazir Bhutto med sitt mot og sitt engasjement for modernisering i den muslimske verden.