onsdag 12. oktober 2011

HØST ER LESETID. GJERNE VED VANN

Ettersom dette er lesetida framfor noe, anbefaler jeg en gammel klassiker: Det er Kerstin Ekmans fantastiske bok Händelser vid vatten fra 1993. 

Hun har et fantastisk språk, og tar oss med tilbake til et uoppklart dobbeltmord ved en innsjø i Sverige, like ved grensa til Norge. Jeg har lest romanen for lenge siden og fant den nettopp igjen i bokhylla. 

Husker at jeg likte boka godt ved første gangs lesning, og jeg skjønner godt hvorfor. Det er ikke en krim i tradisjonell forstand, dette er en roman med brei personskildring og en fantastisk beskrivelse av naturen. Hun er dyktig på å beskrive kvinneskjebner, og hun lodder dypt ned i sørsamiske utfordringer i forhold til storsamfunnet i grensetraktene.

Kerstin Ekman har et langt forfatterskap bak seg, og du kan lese mer om akkurat denne boka her.

søndag 9. oktober 2011

SNØEN ER ALDRI HVIT

Her er boka jeg virkelig gleder meg til å lese. Frank A. Jenssen ble intervjuet under Ordkalotten Tromsø Internasjonale Litteraturfestival i går. Han sa at det hadde tatt han sju år å skrive oppfølgeren til romanen Lengselens år. Men vi har venta tålmodig. 


Nå er boka her, Snøen er aldri hvit, og er altså andre del av en serie som, sett i fugleperspektiv, handler om industrialiseringa av Nord-Norge. 

Frank A. Jenssen fikk glitrende kritikker for Lengselens år. Og med hans - som han sjøl uttrykte det - nitide arbeid med språket og setningsoppbygginga, håper vi på en strålende oppfølger. 


Noen har sagt det slik: - Å glede seg til en glede, er også en glede. Og jeg gleder meg, virkelig. 

Mer om boka til Frank A. Jenssen finner du her.