lørdag 19. desember 2009

LEVER IKKE AV BRØD ALENE

Har forlatt det innesnødde hiet mitt en liten time for å småhandle; Dagens aviser, god vin og to gaver. Bare til informasjon: Vi har skåret jula til beinet. I år som i fjor. Vi har ikke juletre og pynter bare litt med saker som allikevel står i kasser på loftet. Vi driver ikke med gavebytte her  i huset.

De nærmeste har fått en gave til Leger uten grenser, vaksinasjoner til barn i Afrika eller tuberkolosebehandling. Men jeg har et par venner som ikke aksepterer at jeg ikke vil ha noe: 

Jeg vet jeg får fra svigerinna mi - ei julerose som ofte står helt til sommeren. Og det er hyggelig å gjengjelde, så til henne har jeg kjøpt en flaske FROST, krekling-snaps fra nord. 

Den andre gaven som jeg vet at jeg får, er ei bok og den kommer fra Harstad. Giveren er lesehest, som jeg. Derfor gikk jeg i bokhandleren i dag og fant ei bok i gave som han kan lese når han kommer tilbake fra juleferie: Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón.

Jeg misunner alle som skal ta fatt på denne som fersk, ny bok - jeg har hørt den på lydbok og gikk øyeblikkelig og lånte oppfølgeren El Juego del Ángel – romanen som kom i 2008 og i norsk oversettelse heter Englenes spill. Zafón er intet mindre enn en fantastisk forteller, uansett om du har en forkjærlighet for Barcelona eller ikke.

Og nå lurer du kanskje på hvem som skal ha den andre boka? Vel, jeg skal ligge i hi til langt ut på nyåret. Trenger jeg svare?

fredag 18. desember 2009

KLIMAENDRING I DET SMÅ

Jeg har fotfulgt Københavnmøtet om klima fra pc'en hjemme disse dagene. Jeg forventet store løft, men tror også på klimaendring i det små. Biff, bolig, bil og butikk leste jeg om i avisa. Det kan hver av oss gjøre noe med, i dette lille livet vårt. Jeg tror jeg vil bruke litt tid på dette fram mot jul. Én ting av gangen.

Begynner med biff, altså maten, det er det mest kulturelle og det enkleste. Mat uten biff er ikke vanskelig - anbefaler i dag en gryte som jeg lagde i kveld og som er god i massevis som julemat, til og med. Du starter med ei eneste gryte og lager hele retten der:

God matolje, raps eller olivenolje,
finhakkede hvitløksfedd, brunes forsiktig i oljen,
løk skåret smått opp has i gryta etterhvert, sammen med
paprika i strimler, sjampinjong, bambusskudd og blomkål i små buketter eller passelig oppdelt. Jeg brukte små, kulerunde sjampinjoner fra boks til en forandring og det ble kjempelekkert for de er så faste og fine.

Og så kanskje ei gulrot i tynne skiver - litt sellerirot, kålrot eller om du har andre gode grønnsaker, bruk dem. Tilsett litt rød chilli, hvis du tør - og finkuttet fersk ingefær som er et must. Smak til med soyasaus mens du steker.

Når alt er passe stekt - og blomkålen enda litt hard, har du i like deler matyoughurt og lettrømme. Bare varm såvidt etter dette, ikke kok sånn at det blir tørt.
En god runde med pepperkverna over og kanskje litt tilsmak av salt. Spørs hva du liker.

Denne gryta smaker utmerket med et godt juleøl og kan spises som den er eller med nystekt nanbrød, varmt pitabrød eller usøtet lefse med smør. Eller ris hvis du liker det. Godt. 

Og bedre enn biff, spør du meg.

søndag 13. desember 2009

HUSKEREISA INNKJØPT. GRATULERER


Anne Bjørkli si siste barnebok, Huskereisa, er innkjøpt av Norsk kulturråd. Gratulererer med det, Anne! Ei fin og viktig bok om mobbing som er vakkert illustrert av Sissel Horndal og gitt ut på forlaget MARGmedia.

Flott at nordnorge markeres på bokfronten! Vi har mange dyktige, men ofte stillfarne forfattere her nord som skriver viktige og bra bøker. Minner om Huskereisa hvis du mangler idé til bokgave.

MARG har forresten kommet med nytt nummer som handler om bokanmeldelser, hyggelig lesing når julefreden kanskje etterhvert senker seg over oss.

Tidsskriftet MARG har denne gang valgt å vie hele bladet til anmelderi. Det presenteres et bredt utvalg essays, anmeldelser, analyser og betraktninger om anmelderiet. De presenterer bokhandlere og antikvariat og har sett på så vidt forskjellige kunstnere som Ragnfrid Trohaug, Quentin Tarantino og Robert Johnson, Kine Hellebust og Finn Alnæs.