søndag 14. februar 2010

ALLE DINE BRENNINGER

Ny bok ferdiglest.

Absolutt å anbefale. Sterkt historie om vår nære fortid, tett knytta opp mot havet og et lite fiskevær på vår karrige kyst. Jeg skulle gjerne sagt noe mer om boka, men det er søndags kveld og jeg er trøtt.

Smakebit ligger her. Boka er kritikerrost, og det forstår jeg. Et levende grep om språket, underlige og fascinerende hendelser og innsikter som dukker opp i teksten, livet på kysten, Finnmark, fiskeriene, samegutter som kan mer enn sitt Fadervår. Jo, denne likte jeg.

Dette skriver forlaget Tiden om boka:

Rakel vender tilbake til sin barndoms bygd, Værret, og gjensynet forløser en rekke minner fra hennes oppvekst på det gudfryktige lille stedet i Nord-Norge. 

Hun minnes det voldsomme opprøret mot gudstroen og faren, og hvordan bruddet sendte henne ut på en dramatisk reise som fikk store konsekvenser for den da 15 år gamle jenta.

Frelse og brudd
Vi får samtidig innblikk i farens historie, om hvordan han i sin tid ble frelst da en vekkelse kom til bygda, ble sentral i menigheten og dermed la grunnlaget for det senere bruddet med Rakel.

Nord-Norge

Alle dine brenninger er en familiekrønike, en historie om oppvekst, bedehus og fyllefest, om forholdet far/datter, om seksuell oppvåkning, om tro og tvil. Samtidig er det en folkelig, frodig, levende og gripende skildring av hverdagslivet i Nord-Norge slik det fortonte seg for en generasjon eller to siden.

Forfatteren er forresten far til sanger og musiker Maria Solheim, og han har hjemmesida si her.