lørdag 14. august 2010

MELLOM INDIA OG ISEN

Jeg befinner meg et sted mellom India og isen. Såpass? Skal forklare etterhvert. Først litt status:

Har vært intens jobbing nå med å få tre program i boks som skal på lufta nå de påfølgende tre søndagene, det siste er fra Karlsøyfestivalen og en noe rocka versjon av programflata Åpen himmel som handler om livssyn. NRK1 hver søndag kl 1830.

Men India? Og isen? India først: Leser fortsatt boka Shantaram når det er overskudd igjen i meg om kveldene og nettene. Har blitt fint lite siste ukene, det har vært en aktiv og energisk sommer for meg i år, selv om været har vært så som så. Mildt sagt.

Handlingen i Shantaram finner sted i Mumbai eller Bombay, som var navnet den tida jeg reiste rundt i India. Byen er stor og mangfoldig, og blir levende beskrevet i boka. Ved hjelp av Google Maps reiste jeg helt inn i slumområdet der mye av handlingen utspiller seg, og fant hovedgatene og Café Leopold som er stamsted for hovedpersonen, Gregory David Roberts.

Jeg fant altså Leopold Café - og kunne zoome nesten helt inn på husveggen!

Verden er blitt så liten og digitalisert - og med min innlevelse var jeg faktisk veldig 'med' i en periode. India ble så levende igjen - luktene, gatene, folkemengden, slummen, fattigdommen og Taj Mahal Hotel dit vi gikk for å drikke kalde drikker når heten var som verst og vi ville leke 'fine damer'. Vi bodde i en gigantisk sovesal på ungdomsherberget, så særlig 'fine' var vi ikke på den tida. Men det er nå rart med det: Noen ganger er det godt bare å suge inn duften av den rike verden og sitte å se på folk, i sterk kontrast til mylderet i gatene utenfor. Det gjorde vi den gang, og jeg husker det levende. Så boka tok meg med tilbake til India, selv om det er lenge sia jeg var en ung reisende i øst.

Men reiselysta er ikke borte. Jeg sitter her og forbereder meg på å vaske huset, pakke og kjøpe meg telelinse - og flyr så til Longyearbyen i morgen. Går ut på tokt med R/V Lance, forskningsskipet til Norsk Polarinstitutt som skal til 80 grader nord på Nordaustlandet på Svalbard. Ligger vel med reisebeskrivelse fra mandag på http://www.nrk.no/nordnytt/ og kanskje noe på www.yr.no

Blir borte nesten tre uker, og det er vel sjømannsblodet i årene som gjør seg gjeldende når jeg nok en gang forbereder meg til å få bli med på tokt. Vi skal virkelig inn i isen, Rijpfjorden på Nordaustlandet er en fjord uten kontakt med det varme vannet fra Atlanteren og det er 19 forskere fra mange nasjoner ombord.

Forskerne skal på skytetrening først - dette er isbjørnland - og jeg gleder meg kanskje når alt er på plass her hjemme og bag'ene er pakket. Gleder meg til stillheten i Arktis. Til å stå på brua ombord i Lance og se den høye himmelen. Til livet et sted langt borte fra det stressede klipperommet i NRK og det myldende folkelivet i India.