tirsdag 20. april 2010

HVA JEG IKKE HAR

Jeg har kaffe og en ekstra morgentime. Jeg har en katt på føttene og en hage der sneen bare laver ned, enda det er slutten av april. Jeg har to katter til, en nydelig lapphund og minst femten ulike blomsterkrukker som hver dag krever sitt. Jeg simpelten hører plantene i vinduskarmen lene seg utover og sukke tidelibom. Det er ingen vår i sikte. Men dagene går.

Jeg har hauger av papirer jeg ikke har sortert, bøker jeg ikke har lest, manus jeg ikke har sendt og alt for mange klær og gamle smykker som burde vært kjørt til Fretex. Skrivebordet burde vært rydda. Jeg har tusen ting jeg skulle ha gjort, som hele tida forhindrer meg i å gjøre noe. Jeg har tenkt i mange år at jeg må begynne å forenkle mitt liv. Men det har jeg ikke.

mandag 19. april 2010

HURRA FOR HAIKESENTRALEN. GI OSS TOG

Jeg skrev litt om det, sist her på bloggen. Om å rammes. Og jo, jeg ser at folk rammes. Min varmeste medfølelse med folkene som bor sør for vulkanutbruddet og opplever mørke midt på dagen. Uhyggelig. 

Min medfølelse til alle husdyr som må evakueres eller slaktes og som kanskje ikke kan slippes på beite pga asken. Alle de som nå går ut i permisjon pga at fly står på bakken.  Alle de som ikke kommer seg hjem, nå når en ny stor askesky er i vente over Europa.

Jeg hører de sier at tapene i flybransjen er enorme - SAS taper opptil 90 svenske millioner om dagen, det blir fort penger av sånt. Tilsammen taper flyselskapene 1,3 milliard pr dag, leste jeg - og Europa kan gå inn i ny nedgangstid. Jada, klart vi rammes. Men Sådan är kapitalismen for å sitere en gammel svensk vise som Fred Åkerstrøm sang en gang for lenge siden. Og vi trenger kanskje å rammes, for å forstå alvoret og planlegge framtida på en ny og bærekraftig måte. Som blant anna innebærer at vi ikke kan fly rundt som tullinger hele gjengen - og til enhver tid.

Så tommelen opp for VG som startet Haikesentral, hvilken fantatisk flott og sosial idé. La den vare, uansett askeskyer! Gå i tillegg i gang med å bygge jernbane nordover! Jobb med infrastruktur i hele verden som er energiriktig og stabil. Det er jo her framtida ligger, hvis vi er fornuftige, sant? 

Nordnorgebane: Det er jo det mest vettuge som kan komme ut av det som skjer akkurat nå. For oss som bor så avsides til at vi ikke har kunnet få jernbane som resten av landet. 

Akkurat nå er vi avsides og i samme båt som svært mange andre, hele øyriket England, for eksempel, som nå skal ta i bruk krigsskip for å hente folk hjem. Endelig en fornuftig bruk av militæret! Flere krigsskip inn i persontransporten, hvorfor ikke? Dette er noe å ta inn over seg for militante herrer, og ansporer til nye løsninger i en verden som ikke er så forutsigbar som vi gjerne vil tenke oss.

Jeg liker Elin Ørjasæther sin kommentar der hun hevder at vulkanen gjør oss smartere:

 "Det skal mer enn noen tonn vulkanaske til for å velte verdensøkonomien. Den globale handelen er mer avhengig av sjøveien enn av fly. Men vulkanutbruddet kan få noen flyselskaper til å gå konkurs, noen vaner til å vendes og noen teknologiskift til å komme raskere. Det er bare av det gode."