lørdag 19. mars 2011

LAZY LØRDAG

Lørdager er late dager. Men det er ikke helt sant. Det er alltid en vaskemaskin som fylles og tømmes, en tøketrommel som går, katter som skal mates, hund som skal på tur, en oppvaskmaskin som skal kjøres. 

Jeg rydder på lørdag, men langsomt. Leser avisene med omhu, løser eller løser ikke en sudoku i A-magasinet, leser på Facebook, skriver på bloggene mine. I dag har jeg lagd en sterk vri på en coleslaw salat som jeg tar med meg på damemiddag i kveld. Kanskje legger jeg oppskriften ut på MATFRONT i morra. Eller kanskje ikke. 

Mest av alt gleder jeg meg til den danske søndagskrimmen som fortsetter etter to episoder sist helg! Danskene er gode på krim. Og jeg elsker krim, både i bokform og på film. Livvaktene heter den og ligger på nett-TV her i noen uker framover. Jeg elsker krim. Og jeg liker virkelig de late lørdagene. De er det gode liv. Liker dem virkelig.

tirsdag 15. mars 2011

JAPAN

Japan. Med sin Zen buddisme, sine vakre hager og sine geishaer, med plass på verdensbørsen, med sin yen og sin teknologi, sine hardt arbeidende mennesker boende i tette storbyer og nesten uten ferier fra sine arbeidsgivere. Japan med sine historier om selvmordsbomberne fra siste krig, sin tang- og fiskespisende befolkning og sin anime og manga, Japan med sin Sukyaki og Fujijama-fjellet, med Haruki Murakamis forfatterskap og soyasaus, wasabi, spisepinner og sushi. 


Japan. Nå også med tsunami og matmangel og manglende elektrisitet og atomkraftverk som spyr ut radioaktivitet, og det som før var Nagasaki og Hiroshimas lange skygge, skifter navn til Sendai og Fukushima Daiichi-kraftverk. 

Her hjemme står tv-en på med BBC World News og jeg prøver å fatte hva som skjer. Men tror ikke helt at jeg klarer det. Til ære for Japans brilliante plass i verdens teknologi legger jeg ut en lenke her og håper at Japans befolkning må klare det enorme presset som landet nå er preget av. Helt uvirkelig er det. 


Og når Angela Merkel allerede i dag ber Tyskland stenge ned sine gamle reaktorer, og Lufthansa nå har kansellert sine landinger i Tokyo, tenker jeg at verden nå langsomt åpner øynene for hva som skjer på jorda. Det er skremmende. Og får konsekvenser langt inn i framtida.

En sterk artikkel om japanernes holdninger under krise finner du her.