lørdag 29. januar 2011

GOD KJEMI. ELLER IKKE

Jeg låner et sitat av Carl Gustav Jung denne lørdagsmorgenen: 
The meeting of two people is like the meeting of two chemical substances. If anything happens, both are changed. 
Dette tror jeg på. Jeg tror på møter der mennesker kjenner på hverandres nærhet som helt fysisk, selv om de ikke rører ved hverandre med anna enn ord og blikk. Noen ganger er denne opplevelsen helt følbar, andre ganger oppstår ikke slike opplevelser i det hele tatt. Oftest skjer det lite i møtet mellom to mennesker.
Men noen ganger gjør det altså det. Og det er interessant. Kjemi er i det hele tatt interessant.

Jeg legger ved et bilde av et metanmolekyl. Metan er en av klodens drivhusgasser, og molekylet på bildet ligger pakka inn i vannmolekyler. Enorme mengder metan ligger frosset inne i tundraen på jorda. Metanet er bundet opp av isen - dvs av frosne vannmolekyler, som her på bildet. 

Når tundraen smelter, frigjøres metan som gass, og stiger opp i atmosfæren. Ingen vet hvilke konsekvenser dette kan få, det er ikke mulig å beregne. Men vi kjenner til prosessen. Og vi vet hva økende mengde drivhusgass gjør med temperaturen på jorda. Den stiger

Til forskjell fra den mellommenneskelige kjemiske prosessen jeg opplever som spennende og god, er dette en en urovekkende tanke. Tinende tundra gjør at de to forbindelsene som er knytta til hverandre, fristilles. Ingen sjarmerende tanke på en tidlig lørdagsmorgen. Men det er altså sånne saker jeg av og til pusler med over kaffekoppen og pc'en. Sånt som vi vanligvis ikke snakker så mye om. Det er ubehagelig. Men nå har jeg lufta den her. Ikke for å skape mer uro, bare til ettertanke. 

Jeg ble påminnet om dette under Arctic Frontiers-konferansen som var i Tromsø denne uka, der jeg overvar en del forelesninger. Og tanken kan liksom ikke slippe tak i meg. Ikke ubehaget heller.

fredag 28. januar 2011

QUO VADIS

Hva blir det til med alle nyttårforsetter og alle planer? Får jeg gjennomført noe eller blir det mest med tankene? Og hva skjer med livet vårt, akkurat nå?

Olava har tatt dette blinkskuddet av et bilde i et oppmerksomt øyeblikk. I fjor. Vanskelig å si hva jeg tenkte på - vet bare at nå er et nytt år i gang, med stormskritt. Januar er over, og kjøpestoppen min fungerer fint, så langt.

Har reparert to puter som var ødelagt, sydd nye gardiner til kjøkkenet. Dette var ting som sto på gjøre-lista mi. Jobber med mange store prosjekt på jobb. Smårydder litt hjemme hver dag.

I tillegg er et gammelt uvennskap, eller en kulde, lagt i grav - noe som har verket i meg lenge. Nå er det over. Det kjennes lett og fint.

Men hvor går vi med denne kloden, når havet i polområdene er varmere enn i manns minne? Jeg undrer meg over denne jorda. Tempoet. Øver meg på å leve langsomt. Fokusere. Være tilstede i mitt eget liv.

En ny måned står for døra. Jeg spør meg:
Quo vadis, menneske? Og ønsker dere alle en god inngang til den nye ubrukte måneden, februar.

onsdag 26. januar 2011

VANLIG KAOS OG RYDDIG ROT


I dag har jeg rydda og vaska en hel fliselagt kjøkkenbenk og filosofert over hvor mye som daglig står fremme på benken. Og hvorfor.

Det er noe med kaos som ikke er kaos hvis man klarer å holde det reint og i orden. Men det er ikke like enkelt, sann.

Sjekk nå bare hva som ble flytta over på komfyren under vaskeprosessen. Ikke småtteri!

Men jeg jo trenger oljer og soya, pepperkvern, krydder og balsamiko, og ikke minst: kjøkkenverktøy mens jeg lager mat. Og brødboksen må få stå et sted, ja visst! Og et ikke-helt-hendig glass med pasta som er så høyt at det ikke går inn i hyllene i skapet.

Og så var benken gullende ren og alt på plass. Ingen brødsmuler eller andre ulumskheter. Så lenge det varer. Sukk.

Henter litt visdom fra siden Zen habits:

Go deep. Great joy can be experienced from even the smallest, seemingly inconsequential thing by going deeper into the experience and not just flitting along the surface of it. Go deep with it, relish it, and store that moment away in your memory banks. These small joys are the moments that make up a meaningful life.

søndag 23. januar 2011

COOL ÅPNING AV NANSEN AMUNDSEN-ÅRET


Sjekk ut åpninga av Nansen Amundsen-året i Tromsø i dag: Kjempekult arrangement! 

Mange bilder på min Blogg om kald kjærlighet, ta en kikk her.