søndag 18. januar 2009

THE AGE OF THE ARCTIC

- Urfolk rammes av de dramatiske klimaendringene som skjer på jorda. Men de må ikke bli objekter eller råmateriale som andre utenfra bruker i sin forskning. Det sa rektor ved Samisk høgskole, Steinar Pedersen, under åpninga av den tredje store Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø i går kveld.
Arctic Frontiers har i år tittelen The Age of the Arctic, og det er en tittel med svung i - den arktiske tidsalder.

Pedersen pekte på forhistorien, der nordområdene ofte har vært råvareleverandør for sterke interesser sørfra. Han mente vi kan se den samme ubalansen også i dag, og jeg er enig. Men orker ikke utdype dette nå, for jeg er trøtt og vil helst krype i seng. Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner Arctic Frontiers i morra tidlig med å snakke mer om nordområdene. Gleder meg til å høre ham.
Seansen ble avsluttet med samisk joik og inuittisk strupesang og dans.
Samiske Sara Marielle og kanadiske Sylvia Cloutier gjennomførte ei variert og særegen forestilling i regi av sjøsamefestivalen Riddu Riddu, som vakte stor begeistring blant flere hundre frammøtte forskerne fra hele verden.
De to knallsøte jentene var begge glade for å få være tilstede og vise fram urfolkskultur i ei flott forestilling. Sara til høyre, Sylvia til venstre, før de pakket og dro til flyplassen i all hast. Sjøl skal jeg følge konferansen hele uka og skriver mer her på nettsida til NRK Nordnytt.