lørdag 10. mai 2008

KLAR FOR ISEN, LENGTER ETTER VÅR

Mens snøen daler ned over Tromsø på det mest begrædelige viset, gjør jeg meg klar til å pakke. Det er helt paradoksalt, - mens alle andre uff'er seg over vinteren og lengter framover mot vår og varme, har jeg kanskje mine kaldeste uker, noensinne, - foran meg.

Det gjenstår å kjøre en maskinvask med klær, kjøpe kamera og finne ut hvor mye jeg egentlig trenger for 3 uker på havet. Sannsynligvis ikke så mye mer enn varme klær, kuldekrem og godt humør, pc'en og ei god bok. Mesteparten av tida satser jeg på å være ute.

Jeg skal virkelig utafor allfarvei, til iskanten på 80 grader nord, og innstiller meg på en periode uten mobildekning, men håper å kunne koble meg på nettet i ny og ne, sende noen meldinger og lese nyheter. Det er nå rart hvor avhengig man er av å stå i kontakt med omverdenen!?! Jeg har jo sittet på pc'en daglig i årevis, bare avbrutt av kortere opphold i ferier og på turer utafor allfarvei. Dette blir annerledes.

Da jeg reiste med forskningsfartøyet Lance på nordvestkysten av Svalbard høsten 2006, var vi 8 dager i sjøen uten at jeg var på nett. Det opplevdes ikke som noe savn. Men denne gangen er det altså tokt med kystvakta i tre uker, og 3 uker er lang tid. De sier at det er satelittdekning til skipet, så litt nytt fra den store verden må man vel forhåpentligvis få med seg?!

Jeg håper i hvert fall på vår, når jeg er tilbake igjen, søndag 1. juni. Da skal kystvaktfartøyet KV Svalbard ha såkalt Åpent Skip i Tromsø havn, og jeg håper mange tar seg turen ombord for å se på båten og for å høre forskerne fortelle fra toktet.

Les mer om turen her. Følg toktet de neste ukene på www.nrk.no/nordnytt

tirsdag 6. mai 2008

REISEFEBER

Ett snev av reisefeber har begynt å melde seg. Om ei uke, akkurat i dag, forlater jeg den spirende våren i nord og drar inn i isen. Kystvaktfartøyet KV Svalbard tar med seg et tjuetalls forskere opp til Framstredet mellom Svalbard og Øst-Grønland. Skipet er en isbryter, og skal opp til iskanten og inn i isen, slik at forskerne kan måle havstrøm, istykkelse og se på livet under den frosne overflata.

Tre uker skal jeg tilbringe ombord, medbringende pc, kamera, radioopptaker, skriveblokk, lesestoff og nok varme klær til å takle temperaturen ute.
Det kribler i magen, allerede. Husker jeg på alt jeg skal ha med meg? Hvordan blir livet ombord?

Bikkja skal på vårferie på Senja sammen med søstera si. De andre får klare seg som best de kan. Jeg ser fram til mitt livs opplevelse, et tokt der jeg skal blogge det som skjer, i den grad vi har forbindelse over satelitt sørover. Jeg føler meg som litt av en polar-babe allerede. Og verre skal det bli, smil. Følge med, følg med, snart begynner mitt kalde eventyr på 80 grader nord!
Hovedbloggen fra turen blir å finne på www.nrk.no/nordnytt og i En blogg om kald kjærlighet.