lørdag 23. januar 2010

BHARFOT VINNER ROMANPRIS

Har faktisk hatt besøk av en av mine blogger-venner, Oda Bharfot, fra filmfestivalen åpnet. I dag dro vi på Tromsø Bibliotek for å overvære utdeling av prisen for den store romankonkurransen til MARGbok, og sannelig ble ikke Oda kalt opp for å motta andrepremien!!!

Romanen hennes heter FILMKYSS - en kinoroman, og blir altså gitt ut i mai. Bharfot var nok litt beskjeden, - men lykkelig, der hun sto med den store sjekken og andrepremien på biblioteket.


Dette var skikkelig stas. Tenk å ha en prisvinner under sitt tak! Vi har knapt sett hverandre pga filmfestivalens mange tilbud. Men vi har drukket Chablis og spist sushi. Vi har snakket om blogger og film og journalistikk og intervjuteknikk og Claire Denise' filmer. Men ikke om litteratur.

Og nå debuterer hun som romanforfatter. Verden er stor! Tromsø er større! I kveld skal vi sikkert skåle for FILMKYSS på avslutningsfesten for TIFF på Kulturhuset! Og jeg vil ha et signert eksemplar når boka er trykket!!!

Førstepremien gikk til bibliotekar Solfrid Sivertsen med romanen FØR KLOKKA FIRE. Hun jobber på Moster skole i Bømlo og dette er hennes 13. bok.

Gratulerer til begge de flinke damene! Og begge prisvinnere fikk svært varm omtale av juryens leder Lene E. Westerås i MARGbok som hadde lest seg gjennom 70 manus. Riktig en festdag ble det i dag!
ARKTISKE UNDERSØKELSER. POLART 2010
Var på spennende PolArt utstillingsåpning i går kveld.

Særlig artig var det å treffe igjen kunstnerne Toril og Thomas fra forskningsturen Arctic Tipping Points i sommer som begge var utstillere. I to uker reiste vi sammen med forskere fra hele Europa på tokt i Barentshavet og opp langs vestkysten av Svalbard. Hele bloggen fra den turen kan du finne her, og mer om PolArt ligger på nettet her eller på Tromsø Kunstforening sine nettsider.

De blå veggene er en del av Thomas Østbyes installasjoner. I Change Mummified tar Thomas for seg tre steder relatert til klima, bl. a. det globale frøhvelvet på Svalbard, isen i Framstredet og kullforekomstene i fjellet.

Toril Johannessen står foran en av sine grafiske illustrasjoner. Til PolArt jobber hun med å lage statistikk basert på undersøkelser hun gjør i ulike publikasjoner, der hun søker etter bestemte ord og fraser og ser på forekomsten av disse gjennom en bestemt periode.
Ett av de sentrale ordene har vært 'crisis'.

Så om du er i Tromsø: Gå og ta en titt! Dette er spennende.


torsdag 21. januar 2010

SCHEHERAZADE, TELL ME A STORY

"Festivals may be interested 
in Scheherazade for its political undertones, 
while Mediterranean minorities 
all over Europe will probably turn it into 
a rewarding box office experience"Har sett den egyptiske filmen Scheherazade, Tell me a story Tromsø Internasjonale filmfestival. Sterk film. Sitatet over er fra Dan Fainaru på Screen.daily.com

Linker til en artikkel om filmen i Daily News Egypt, samtidig som jeg understreker at det var et intens og interessant samtidsdrama fra det moderne og likevel så kvinnefiendlige samfunnet mange av våre medsøstre vokser opp i.

Ingen problem med å anbefale den, - les gjerne omtalen fra TIFF sitt eget 2010-program.
Regi: Yousry Nasrallah. Egypt, 2009.

tirsdag 19. januar 2010

FROZEN LAND. MOVING PICTURES

Nå er det internasjonal filmfestival i Tromsø, TIFF, tjo hei!

Begynte i Kamerun i går, med Chocolat av Denise Clair. Fortsatte i morrest med Two Horses of Gengis Khan fra Mongolia klokka ni om morran, - så til Iran i ettermiddag med Women without Men - veldig spesiell, særlig fordi underteksten ikke fulgte med filmen og det hele foregikk på farsi.

Holder en knapp på Mongolia til nå - som hadde samme regisøren som Den gråtende kamel, Byambasuren Davaa. Her er en omtale jeg fant på nettet og her er en trailer fra youTube.

søndag 17. januar 2010


Morsom denne. Men altså ikke helt sann. Over 100 lesere har vært innom bloggen min siste uke i følge telleren jeg har registrert. Det er jo ganske flott, egentlig. jeg smiler og lover å holde nyttårsforsettet om å blogge mer og oftere. Og lage flere gode linker.