Sjøl om det er såkalt sommertid nå, er det en kjølig fornemmelse knytta til denne årstida når det fortsatt er så kaldt i skyggen at man småfryser når man kler seg i sommerklær. Da var det faktisk bedre på isen, med overtrekksbukser og filtstøvler og vindtett påkledning når man først skulle ut.
Jeg aner egentlig ikke hva jeg skal skrive om, men det demrer noe om at blåveisen sto i knopp da jeg kom hjem og at løpstikka vokser sånn at det vises fra dag til dag. Så det er i hvert fall vår. Men jeg føler meg fortsatt litt bortreist, smil.
Løpstikke er en staselig plante, Levisticum officinale, eller lovage som den heter på engelsk, kjærlighetsurten. Jeg legger store mengder av den i ovnen og setter den på mild tørking i 50 graders varme, og da lukter det fantastisk i hele huset. Siden strør jeg den på salater, har den i dressinger og smaksetter supper og fiskekabaret med løpstikke. Det er knallgodt.
Fiskekabaret er forresten fin sommermat: Hardkokte egg, reker, krepsehaler, fine biter av all slags god fisk, fint oppkuttede grønnsaker som selleristang, strimler av gulrøtter og et lite dryss av fersk løpstikke. Aspicpulver kjøpes i butikken og blandes i en halvliter kokende vann. Stå kaldt til det stivner. Hvitløksmajones, sennepsmajones og/eller en god rømmedressing til. Vel bekomme!
Ha ei fin helg, alle sammen. Håper løpstikka får ei frodig påvirkning på kjærlighetslivet til alle bloggleserne, nå som sommeren står for døra her nord. Bøndene pleide å plante den ved utgangen av fjøset slik at kyrne og kuene tok seg noen skikkelige jafser før de skulle ut og ha seg i enga. Det var i de gode tider før kunstig inseminasjon ble innført. Og løpstikka virker, nemlig. Både på lysten og evnen. Garantert.