tirsdag 2. september 2008

HAVBUNNSJAKT ETTER FORTIDSKLIMA

Jeg kunne ikke blogge her på nettsida fra turen på RV Lance som jeg lovet, og beklager det - vi hadde ikke skikkelig satelittforbindelse for å sende avgårde stoff. Men jeg hadde tid til å lage noen billedcollager av arbeidet ombord. De ble fine, syns jeg, og forteller sitt om livet ombord på et forskningstokt.

Over ser dere bl.a bunnprøver som snittes, koreanske Kim som sjekker kamera med turkise arbeidshansker, nederlandske forskere i sving og bloggens eier med redningsdrakt da hun ble satt i land i Ny-Ålesund halv sju om morran for å sende avgårde stoff til NRK.
Indiske Neloy og nederlanske Noortje kappes om å få sin del av bunnslammet til analyse.

Amerikanske Paul har hvit hjelm, er professor og ser etter de store sammenhengene. Men unnlot såvisst ikke å ta del i det noe gjørmebefengte arbeidet på dekk!

Toktleder Nalan Koc fra Norsk Polarinstitutt er på bildet i midterste rad til venstre, over, og er avbilda foran Lillihøek-breen i Krossfjorden. Hun er fornøyd fordi toktet løp av stabelen uten problemer av noen art.
Her ser dere finske Arto og polske Patricjya, samt norske Jenny-Marie som er kunstner og fotograferer fugler, og aller helst havhesten.
Under dem ser dere deler av multicoreren, som hentet slam fra havbunnen opp i dagen. Hvorfor?
Jo, når forskerne finner fossiler av kalk- og kiselskall etter mikroskopiske smådyr og planter nede i havbunnen, kan de fastslå hvilket klima det var i fortida!
Skotske Lindsay var leder for nattskiftet, og doktorgradsstudent Kari med kjempesmilet var eneste norske deltager i forsker-gruppa.

Mathieu er fransk, men jobber til vanlig på universitetet i Fresno i California. Så ingen kan klage over internasjonaliteten ombord! Les mer fra turen på NRK-bloggen min som du finner her.