lørdag 28. mars 2009

MØRKERE TROMSØ. DET ER LANGT IGJEN

Nå sitter jeg i mørket ved kjøkkenbordet mitt. Jeg har nettopp kommet hjem etter å ha vandret med bikkja i Tromsø under Earth Hour 2009. Skjønt veldig mørkt var det ikke. Det er mye ugjort i Tromsø som vi kan rette på til neste år.

Omkring klokka 20 i kveld la jeg ut siste VOTE EARTH på Facebook, kledde på meg, slukket alle lys og tok Sita, min elskede lapphund, med ut på tur. Begge var godt utstyrt med refleks.

På torget sto noen skjønne ungdommer og sang og spilte på en bitteliten scene foran en håndfull mennesker. Klokka halv ni ble alle gatelys slokket i byen. Og ungdommene skrudde av lyskasterne sine og tente hodelykter i stedet. Så spilte de Vitae Lux, kjent for alle dem som liker Ole Edvard Antonsen, og det var skikkelig stemningsfullt. Det sterkeste var halvmånesigden som hang over den mørklagte Rådstua og det nesten helt mørklagte Rådhuset. Jeg er stolt over at Tromsø kommune er med på dette opplegget og slokker lys på veiene og i offentlige bygg!

Jeg gikk langs kaia for å se på den litt mørklagte byen min: Clarion hotells spisesal hadde bare levende lys, det samme gjaldt hotellresepsjonen. Stjerne i boka til dem! Det var fint og stemningsfullt. SAS Radissson sin resepsjon var bare opplyst av levende flammer, nok ei stjerne i boka!

At både Kongsbakken skole og Tromsø domkirke ligger flombelyst, syns jeg derimot er direkte pinlig. Er ikke symboleffekten ved Earth Hour verdt å merke seg for kirka som sier den er opptatt av klimaet? Og skoleverket som utdanner ungdommen?


Jeg gikk langs Strandveien ut av sentrum. Plutselig så jeg stjernehimmelen. Polarmiljøsenteret som skulle være avslått, hadde ikke klart å få skrudd av nok lys til at effekten av et svart hus ble tydelig nok. Sorry. Og Polaria lå flombelyst. - Virkelig ille, spør du meg. Hvilket kjempeparadoks når isen smelter med rekorfart i Arktis! Men Fylkesbygget lå i mørke, og det var godt å se.

Så tok jeg turen opp den gamle sykehusbakken og registrerte at mange av de private husene på sørlige Tromsøya lå i mørket! Så bra! Det samme gjalt strøket bak Fylkeshuset. Mørkt med jevne mellomrom selv om Røde kors-huset lå med lyskasterne tent!

Det fineste var nesten alle dem som hadde mørklagt huset sitt og satt et stearinlys i vinduet. Sånt blir jeg nesten rørt av.

Det er skikkelig mørkt når jeg kommer inn i Kirkegårdsveien. Alle som er ute på tur denne lørdagskvelden, merker Earth Hour. Det er fint og svart på fortauet, og vi som går langs veien opplyses bare av de forbikjørende bilene. Lovet være refleksvesten og refleksballen i hundehalsbåndet! Vi vises i hvert fall i lyset fra billyktene!

På vei opp forbi Alfheim vil sjebnen det slik at jeg hører Stairway to heaven i den lille batteriidrevne mp3-spilleren min. Og i det jeg kommer opp mot toppen av øya, danser nordlyset som et blågrønt bånd over himmelen. Månen henger som ei smal sigd over byen, og det er fantastisk å kunne se alt dette himmellyset mens Robert Plant fra Led Zeppelin synger den velkjente: And it makes me wonder - i det blå mørket.

Det er sant. It makes me wonder. Jeg blir tankefull. Hvorfor ser det ut på jorda som det gjør? Hva er neste steg? Og hvorfor er det ikke flere byfolk på øya som slokker utelyset sitt i det minste? Vet de ikke at det er jordas time? Eller tenker de at det ikke angår dem? Da har vi i så fall en stor jobb å gjøre.

Det er bare ett-1 år til neste gang. Men mange har deltatt, og dette er stort. Jeg har markert sammen med en milliard andre mennesker på kloden. For meg er denne dagen viktigere enn både julaften og 17. mai. Tilsammen.

Neste år vil jeg ha mørklagt Kongsbakken og domkirka. Det samme gjelder tårnet på Ishavshotellet som virkelig burde ligget i mørke. Det samme gjelder Fjellheisen, byens landemerke. Hei , hei - hører dere? Bedre innsats neste år? For dette er viktige greier!

EARTH HOUR GJØR KLODEN MØRKERE

I dag er det Earth Hour. I dag slukker folk over hele verden lyset i samhold med hverandre og for en bedre framtid for klimaet på jorda.

Chatham-øyene, over 80 mil øst for New Zealand, skrudde av lysene kvart på sju i morges norsk tid, og ble dermed de første deltakerne i årets Earth Hour. Nå er bølgen alt i ferd med å gå rundt jordkloden. Det er under 7 timer til den når oss her i Norge, kl. 20.30.

Dette er de ferskeste tallene:

106 norske kommuner med til sammen 3 075 064 innbyggere deltar i Earth Hour. 3929 byer verden over har meldt seg på. 88 land skrur av lyset for klimaet. På nettet har Earth Hour blitt nevnt 4,7 millioner ganger i løpet av det siste døgnet.

Takk for at du har meldt deg på Earth Hour (se under, hvis du ikke har gjort det) og sluttet deg til den globale massemønstringa av folk som bryr seg om klimaet. Dette vil bli ei symbolsk markering som virkelig gjør en forskjell. Slukk lyset og ha en fin time i mørket! Dette skriver Earth Hour -gruppa i WWF akkurat nå. Vær med og markér, du og!

En smakebilt fra New York Times finner du her.


tirsdag 24. mars 2009

JORDAS TIME NÆRMER SEG

Minner alle venner og blogglesere om at det går mot jordas time, der vi kan delta og markere vår bekymring for klimaendringene på kloden. Du kan se den internasjonale sida her, lese mer og melde deg på som deltager på denne sida.

Hos WWF finnes det en video som viser forandringene i store utenlandske byer før og under Earth Hour og den er det verdt å ta en titt på. Meld deg på, da vel! Slukk lyset en time med bevissgjøring om det som skjer på kloden. Legg inn registreringa di hvis du ikke har gjort det. Kanskje blir vi en milliard mennesker som deltar? Det er si så fall storveis!

Også den norske kirka tar del i denne verdensomspennende kampanjen. Og mange av kommunene i hele landet. Du óg? Og noen du kjenner?

søndag 22. mars 2009

LIFE IS TOO IMPORTANT


A man can be happy with any woman as long as he does not love her.

Oscar Wilde, irsk dramatiker, novelist, & poet (1854 - 1900)


Denne søndagen er jeg svært glad i Oscar Wilde. På kjøleskapet mitt står det et Wilde-sitat som jeg prøver å etterleve:

Life is too important to be taken seriously.

Det er sjelden jeg klarer det, - bare trekke på skuldrene, le og gå videre. Men jeg prøver, av og til. Wilde klarte det knapt nok, han levde et tøft liv.

Det finnes et nettsted med Wilde-sitater for den som vil ha litt hjernetrim denne vakre søndagen. Best liker jeg kanskje utdrag fra The Ballad of Reading Gaol, en dramatisk fengselshistorie som han skrev etter at han sjøl hadde satt inne i to år med en dom pga sin seksuelle legning og sitt 'utsvevende liv'.

Yet each man kills the thing he loves,
By each let this be heard,
Some do it with a bitter look,
Some with a flattering word,
The coward does it with a kiss,
The brave man with a sword!

Some kill their love when they are young,
And some when they are old;
Some strangle with the hands of Lust,
Some with the hands of Gold:
The kindest use a knife, because
The dead so soon grow cold.

Some love too little, some too long,
Some sell, and others buy;
Some do the deed with many tears,
And some without a sigh:
For each man kills the thing he loves,
Yet each man does not die.

***

Balladen er lang og heavy. Du kan lese hele diktet her. Og han gjentar til slutt det poenget han hele tida kretser rundt - kjærlighetens tøffe vilkår. Bare kjærlighet og død. Kjærlighet og død.

And all men kill the thing they love,
By all let this be heard,
Some do it with a bitter look,
Some with a flattering word,
The coward does it with a kiss,
The brave man with a sword.