fredag 2. november 2007

Sverige neste

Gjør meg klar for ny Sverigestur. Etter tre besøk i Kiruna dette året, går turen nå til Stockholm og Luleå. I Stockholm skal jeg møte arkitekten som har designet planene om det Det Nya Kiruna for LKAB, ideen om en ny anlagt bykjerne mot nordvest, ettersom en del av det gamle Kiruna sentrum nå må flyttes. Gruveselskapet LKAB skal drive ut malm under store områder med bebyggelse, og dette er mitt hovedfokus denne høsten. Les mer om saken i siste nummer av Nordnorsk Magasin http://www.nordnorsk-magasin.no/ der jeg har skrevet en stor artikkel om Byen i bevegelse.
Siden går turen til Luleå der jeg skal besøke Teknikens Hus og lære meg mer om industriproduksjon, foredling av jernmalm og prosesser knyttet opp mot stålindustrien i verden. Til slutt skal det bli bok av dette. Håper jeg! For flytting av Kiruna er en interessant prosess som tiltrekker seg oppmerksomhet fra en hel verden.
Her ser du et bilde jeg tok i Kiruna i høst, der en av de store nye sprekkene eter seg vei gjennom landskapet. Bak ser du nåværende jernbanelinje og de karakteristiske høyhusene til arkitekten Ralph Erskin som er en del av Kirunas sky-line.

søndag 28. oktober 2007

Vallas tale på Svarte Natta

Så var journalistkonferansen i gang. Godt besøkt også i år. Dessverre uteble klimaforsker Pål Prestrud fra Svarte Natta på grunn av sjukdom, så jeg fikk ikke det klimainnlegget jeg hadde håpet på. Men Gerd-Liv Valla kom, og ble tatt vel imot av journalistene. Du kan lese mer om innlegget og mottagelsen hun fikk her:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2070068.ece