onsdag 12. desember 2007

En ubehagelig sannhet


Nettstedet til årets Nobelprisvinner Al Gores An Inkonvenient Truth finner du her. Se trailer her og unn deg gjerne å se selve filmen, dersom du ikke allerede har gjort det.

Det haster, spør du meg.

Det samme mener FNs klimapanel med sine 2500 forskere.
Må jeg si mer?

Kan kjendisene redde verden - ?

Neppe. Likevel tror jeg personlig på effekten av å samle dem med musikk kobla til alvorlige budskap slik som Nobelkonserten nå, 46664 Mandela-konsertene eller Band Aid.

- Det ville være trist hvis kjendisene skulle redde verden, men takk Gud for at Uma Thurman og Kevin Spacey er her, sa Annie Lennox på Nobelpressekonferansen i går. Hun er min persolige favoritt, og jeg er styrket i mi oppfatning av henne etter å ha produsert fjernsynsdebatten om HIV/AIDS fra Tromsø i 2005, - og til og med fått ta henne i hånda etterpå (med dårlig skjult stolthet, her!) På Nobelpriskonserten framstår hun som kjempeseriøs og usminka, det er flott å se i en verden der dop, fest, glam og skilsmisser er hovedinntrykket når vi ser kjendiser i media.

Tror jeg på ei holdningsendring i den rike verden på grunn av klimakrisen? Nei.

Men alle monner drar. Og det er hevet over tvil at kjendiser har stor innflytelse på oss vanlige mennsker når de framstår uten glamorøst skjold og snakker alvor. Eller synger. Som Annie Lennox gjorde da hun avslutta Nobelprisutdelingen til Al Gore og FNs internasjonale klimapanel med en sin glitrende Sweet Dreams. Sekser til Lennox her.

Du kan lese mer om denne spesielle artisten på Wikipedia eller på Lennox stilige hjemmeside . I have been intrigued by the poetic power of words ever since I can remember, skriver hun, og trekker fram Joni Mitchell som en av sine store forbilder.

Enjoy singing, sier Lennox. But most of all, get involved!

Bildet av Annie er tatt under pressekonferansen av Paul Weaver i TV2.

søndag 9. desember 2007

SISTE KIRUNATUR I ÅR

Endelig hjemme etter siste intervju- og fotorunde i Kiruna. Har gjort meg kjent i byen, og illustrerer her med et lite stykke klokketårn fra byens vakre kirke sia det nærmer seg jul. Håper nå på konsentrasjon til å kunne formulere ut et startmanus for ei bok om flytting av byen og om denne rike jernmalmforekomsten under Kiruna som fascinerer meg stadig mer.

I Kiruna er jernbaneverk og veivesen i ferd med å utvikle planer for å flytte mellomriksvei E10 og jernbanetraseen, samtidig starter prosessen med å flytte deler av bykjernen nord-vestover, i retning fjellet Luossavaara der det nye bysenteret skal plasseres. Prosessen er planlagt å vare de neste 30 årene, mens LKAB driver stadig mer malm ut av malmfeltet som ligger i et skrått plan inn under bysentrum.

Sprekkdannelsen i marka nærmer seg bebodde strøk, - og enkelte boligfelt, vei og jernbane må være flyttet innen 2013, så det begynner å haste. Ett av de store spørsmålene er om byens store 60-talls rådhus, Stadshuset, også skal tas med på flyttelasset. Det blir i så fall en gedigen flytteprosess som må gjennomføres før 2023.

Hangen til - 2

For alle de som har kikka på bloggen tidligere: Her er noen smakebiter.