søndag 10. januar 2021

AMERIKA

Jeg engster meg for det som skjer i USA, håper at noen klarer å holde nede volden rundt innsetting av ny president. Livredd for opptøyene og at følgene av det som skjer, skal bli borgerkrig. 

Ordet borgerkrig er som elefanten i rommet, noe vi ikke kan snakke om. 

Men mange tror at følgene av det som skjer med den gale presidenten som ennå sitter ved makta, kan bli store opptøyer og mye vold. Sønnen min delte en artikkel om dårlige maktovertagelser i den amerikanske historien. Den antyder økonomisk krise og borgerkrig som mulige scenarier. Du finner den her.

Jeg har brukt mange nattetimer på å følge nyhetene fra både BBC og CNN for å skjønne hva som skjer. 

At han ikke går frivillig, er innlysende, selv om han nå sier at han aksepterer en ny administrasjon. Men vi som kjenner til psykopater og deres trekk, vet at de aldri angrer og aldri innrømmer feil - fordi de aldri tar feil. I egne øyne. Det er jo kjennetegnet på disse personlighetene. 

Det er alltid vi andre det er noe galt med. De tar aldri feil, disse menneskene, de kan ikke se det eller forstå det. Dette har tatt meg år å innse, å fatte. 

Det er egentlig ufattelig. 

Men denne diagnosen er dessverre mye mer vanlig enn vi skjønner. De er farlige, fordi de ikke har empati. De er farlige når de får makt, og enda farligere når den makta blir tatt i fra dem. Eller de trues med det. 

Han kommer til å spre hat rundt seg til han dør, fordi han alltid vil tro at det er en konspirasjon mot han i det amerikanske samfunnet. Uansett hva som skjer, kommer han alltid til å tro det. Og hvis alle hans over 70 millioner tilhengere også tror det, så er Amerika ille ute. Resultatet kan bli krig, ikke bare borgerkrig. 

Jeg er ofte våken og engster meg. Jeg kommer neppe til å slutte med det aller første. Og alle vi som faktisk elsker og har elsket dette landet på godt og vondt, kjenner på dyp sorg over det som skjer. Jeg sier ikke at resten av verden på noe vis er perfekt. Men akkurat nå er det disse tankene som bekymrer meg mest.

Hør CNN her: https://edition.cnn.com/2021/01/10/politics/donald-trump-mike-pence-final-days-25th-amendment/index.html