lørdag 16. februar 2008

OM Å SLÅ AV LYSET

Jeg har en venn i California som har vært med på å skape et vendepunkt i livet mitt. Jeg besøkte han første gang i 2001, etter tre kvart års intens samtale på nettet. Vi dro med campingbil til Nevada og festivalen Burning Man, en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

Mer om den turen finns på Noospheree bloggen min, som jeg enda ikke er ferdig med. Men jeg jobber med saken.

Poenget er at Thom lever i en amerikansk stat som faktisk er ganske opptatt av miljø. Jeg har klipt en bit fra bloggen hans om det å slå av lyset. Han skriver fint om å minne seg sjøl på ei neddemping av eget konsum, hver dag. Kanskje naivt, men vi må vel starte også der, hvis skal det skje noe i verden. Thom sier det slik:

When I turn on a light now, I think “burning coal” . That simple mantra has translated into a habit of turning off lights when I leave a room. It didn’t take long to turn that into a normal habit of every day life. Buying wood from a sustainable forest, putting in a cleaner furnace, putting up solar arrays, recycling, composting….none of these things should even be worth mentioning, none of these should be commendable, but just part of daily life.

Bare en del av dagliglivet.

Da jeg foreleste for videregående elever om klima og miljø i nordområdene, sist høst, var ett spørsmålene mine:

- Skrur dere av vannet mens dere pusser tennene? Noen svarte ja. Andre sa: Hvorfor det?

Fordi vann er en ettertraktet resurss på kloden, selv om vi har mye av det her i Norge.
Fordi vannet renses både før det renner ut av krana di og etter at det har passert sluken.
Fordi vi har godt av å minne oss sjøl om å ikke sløse.
Fordi ettertanke og bevissthet er viktig.

Jeg er ikke så veldig flink. Men jeg jobber med saken og trenger slike små drypp av påminnelse.

ROSE TIL MARIE SIMONSEN

De siste dagene har vi sett en likestillingsminister og et nytt barneombud gå av, og de fleste har gjort seg sine tanker om saken. Jeg gir ei rose til Dagblad-journalist Marie Simonsen for et usedvanlig klarsyn og fine kronikker rundt en svær og ubehagelig sak.

Marie Simonsen er en journalistkollega med ei så skarp penn at det er en fryd å lese.

For den som har behov for flere synspunkter og kommentarer, lenker jeg til debattsiden i Dagbladet, der Marie (som jeg verken kjenner eller er en del av nettverket til -) har kommentert innlegg fra leserne om det som har skjedd. Dessuten liker jeg Simonsens kronikker om utviklinga i saken, også de ligger på Dagbladet nettsider. Og jeg fristes til å ta med et sitat som jeg syns setter et godt punktum:

Til syvende og sist handlet denne saken verken om kjønn eller hudfarge, men om troverdighet og politikk. Men jeg er ikke i tvil om at mange syntes det var ekstra pirrende med kvinner i et "hemmelig" nettverk.

Menn har ansatt hverandre i alle år - som regel uten at det blir noe styr.

onsdag 13. februar 2008

SAMTALE MED KATT

Det er dager da jeg har behov for å lette hjertet. Da er det fint at Melchior, den nest eldste av kattene, ligger i fotenden og hører på. Han er den klokeste av de tre.

Det er i slike stunder jeg forteller han at jeg ikke syns jeg er verd noe. At jeg føler meg nedslitt og at ingen egentlig er gla i meg. At jeg har lyst til å flytte til en anna by der jeg ikke har noen fortid, og der jeg slipper å føle at jeg går i de samme opptråkkede sporene. Der jeg ikke må speide etter mannen i mitt liv, fordi jeg er redd han skal dukke opp og forstyrre balansen og stabiliteten i tilværelsen. Jeg siterer finske Eeva Kilpi:

Säg til om jag stör, sa han när han steg in,
så går jag med det samma.

Du inte bare stör, svarade jag,
du rubbar hela min existens.

Välkommen.

Akkurat dette forstår ikke Melchior. Han purrer bare et kort svar. Denne gutten er en slosskjempe som ikke lar seg true av noe. Han har aldri gitt seg, aldri noensinne. Også nå, som gammel katt, har han fortsatt ikke til hensikt å gi opp. Nyss før jul måtte vi en tur til veterinæren og få stelt et sundbitt øre med infeksjon og bli utstyrt med penicillin nok til hele romjula. Han har glemt at jeg allerede for mange år sia truet han etter en av slossrundene:

- Jeg avliver deg hvis du fortsetter på denne måten! Jeg har verken tid eller råd til å drive å kjøre til dyrlegen med deg og få deg lappet i hop hele tida, freste jeg.

Men han hører ikke etter. Han fortsetter å slåss og markere sitt revir. Han lar ikke noen true sin eksistens. Og dyrlegene på veterinærsenteret kjenner ham på låten når han sitter på venterommet og gauler. Han gauler ikke av smerte, han gauler fordi han ikke vil være hos veterinæren og han vet hva det betyr når han må ut av kassa si og få vasket og stelt stygge sår. Dårlig greie. Han klorer seg fast inne i boksen så vi må snu den på høykant og riste, og siden hale ham ut, rampen. Han er svær, en tiger av ei hankatt på nesten 6 kilo. Vanvittig flott og forståelsesfull. Og vakker.

På sine gamle dager har han skjønt at senga til modern’ er beste sovested, og han krøller seg sammen på føttene mine etter å ha jagd vekk bikkja så hun må ligge i andre halvpart av dobbeltsenga. Han har for lengst forstått at jeg er full av tomme trusler. Og han skjønner at jeg er nedfor, men ikke hvorfor.

- Mjau, sier han trøstende. - Mja-au.

Du kan ikke flytte, betyr det, - hagen er jo full av mus og fugler så snart våren kommer. Og det er ikke lenge til. Denne mannen i ditt liv skal du bare drite i, han bryr seg ikke om deg uansett. Du må ikke deppe bare fordi det er vinter og du føler deg blakk og overkjørt. Det er da helt ordinær tematikk. Og flytte kan du ikke, for vi katter vil ikke flyttes på og tilhører dette huset – og det tilhører oss. Så det er bare å bli. Purr, purr.

Endelig er sønnene mine blitt voksne nok til å flyttes fra. Men fra kattene, det nytter ikke! Helst ville jeg reise til Longyearbyen og bo. Men katter får ikke oppholdstillatelse på Svalbard fordi det er rabies i revebestanden, så da så.
Du må bare finne deg i det, purrer han før han sovner. Og holde ut.

Siden forteller jeg han om alle de andre bloggene jeg leser, at de er morsommere enn mine. At alt det jeg tygger på, er gamle tanker som andre har tenkt før. At jeg burde trent mer og veid mindre. At tankene mine går i sirkel og at det irriterer meg. Jeg sier til han at temperaturen stiger på kloden og at jeg burde levd et karbonfattig liv. At jeg skulle ha ryddet på loftet. At dette er noe jeg har tenkt på i flere år, men at tanker ikke flytter fjell, og slett ikke fører til større orden under takbjelkene mine.

Melchior er varm og tung på føttene mine. Og han har så definitivt sovna. Yngstekatta Kaspar, den lille svarte rampungen, ser sitt snitt og kryper forsiktig opp i dyna. Ser uutgrunnelig på meg før han ruller seg sammen i til en rund, myk ball.
Det er ikke sant at katter er asosiale dyr. De er varme og forståelsesfulle.

Det blåser en kald sno rundt hushjørnene ute. Jeg kryper forsiktig ut av senga og tar fatt på en ny dag.

søndag 10. februar 2008

MAGISKE MARI

Siste store på konsertfronten i Tromsø var Mari Boine som hadde nesten unplugged konsert i verkstedet på Kulturhuset forrige uke. Mari er magisk som alltid og trollbinder sitt Tromsøpublikum som så mange ganger før, med stappfullt lokale.

Avslutningssekvensen sammen med et lite utvalg av det flerkulturelle koret under ledelse av dirigent Liv Rundberg fra Nord-Troms, var både klangfullt og særprega. Fin etter-markering av den samiske nasjonaldagen 6. februar.

SOLA TILBAKE

Måtte stoppe på Mellom-veien her om dagen og få med et glimt av sola.

Mørketida er over for denne vinteren sin del, og vi er allerede langt inne i februar. Som det mørkets barn jeg er, er det ikke bare med glede jeg ønsker henne tilbake, sola.

Jeg liker mørketida, den har sin egen tiltrekningskraft.