fredag 10. juni 2011

HAVETS KATEDRAL

Mister av og til grepet om det litterære her på bloggen. Men er i gang med et nytt, stort mesterverk, der historien i og rundt byen Barcelona males med brei pensel. Havets katedral av Ildefonso Falcones. 

Skulle egentlig ta den med på sommerferie, hadde jeg tenkt. Men noen bøker griper bare fatt i deg, og jeg er allerede i gang. En omtale har jeg funnet her, dersom noen vil lese mer om boka før de begir seg inn i 1300-tallets maktkamper i Katalonia. Det er ei skikkelig tjukk og tettskrevet bok, dette. Og sånt kan man like!

KOMMER NÅ

Den kom i går, sommeren. Aner ikke hvorfor vi nordboere er så opptatt av været. Men det er vi. Har klippet en halv plen, fikk løftet gressklipperen opp fra kjelleren. Syns det er kjedelig arbeid, men det må gjøres. Gleder meg over den japanske kålen min som er kommet langt, selv om vi ennå bare såvidt nærmer oss St Hans. 

Tenker på at Troms fylke, der jeg bor, har meldt seg ut av Landsdelsutvalget. Det opprører meg ikke noe særlig, her jeg går og klipper gresset. Men at politikerne ikke klarer å finne former for samarbeid i nord som funker - det tenker på, mens jeg rusler i hagen min, at det knapt finnes en nordområdepolitikk, anna enn den som er meislet ut sørfra. Fordi dette nord som jeg tilhører, ikke har noen klar og samla vilje. 

Er det en svakhet? Må vi stå sammen om noe? Være enige? Er nord et samlebegrep, har det betydning i en globalisert verden? Og hvor går grensa mot de andre som ikke er nord?

Det velsignede med hage og sommervarme, er at jeg ikke trenger å finne noen svar. Balthazar, gammelmonsen, snuser på valmuene som snart står i blomst. Gressløken er blitt diger og stemorsblomstene trives. 

Til og med økende temperaturer i nordområdene er det vanskelig å klage over, akkurat i dag.


Det er noe livgivende over disse tidlige sommerdagene. Noe som handler om å skyndte seg langsomt, og å være tilstede her og nå. De store problemene får vi ta til høsten. Løsningene finner vi kanskje til vinteren. Og så blir det nok engang mørketid og stillstand i nord, slik som det alltid har vært i områder der det er naturen som rår over oss, mest av alt. Ha en velsigna sommerdag!

onsdag 8. juni 2011

FRA FERIEVARME TIL POLAR LOGISTIKK

Siste nytt i møteplass: Lager- og logistikkavdelinga hos Norsk Polarinstitutt. Her er et knippe deltagere på polarinstituttes nyeste journalistkurs nede på lageret og blir informert om hvordan store polare tokt planlegges, både i Arktis og Antarktis.

Særlig logistikken inn til Troll-feltet i Antarktis er imponerende, med streng kulde og enorme avstander.

Stor overgang var det å komme fra ferie i Italia tilbake til arktisk problemstillinger, til temperaturøkninger på kloden og forventede scenarier fram mot 2100. Siste nytt om miljøgift-status i Arktis og forskning på havstrømmer langs sokkelen i Polhavet. 

Fin blanding av norske og utenlandske journalister. Lærte mye nytt om Grønland og traff flere danske kollegaer som jeg sannsynligvis vil holde kontakt med også i framtida.Kursleder fra IJ-senteret, Institutt for journalistikk, og deltager Ingun fra Miljøverndepartementet følger interessert med når avdelingssjefen forteller om arbeid knytta til tokt på isen i Arktis, som her ombord på kystvaktas KV Svalbard i Framstredet.
 

Spennende kurs og mye viktig kunnskap å oppdatere! Følg gjerne med på kuldebloggen min, der jeg ofte legger ut stoff fra kalde strøk:  

mandag 6. juni 2011

ITALIENSKE FERIEMINNER
Bare en ting å si: Sukk. Dette var en deilig ferie.