torsdag 14. oktober 2010

FENG SHUI, NOE FOR MEG?

Fil:Feng1shui3.pngFeng shui står det - og jeg tenker at jeg skal prøve å finne ut noe om dette. I Wikipedia finner jeg denne definisjonen:


Feng Shui eller fengshui (風水) er den eldgamle kinesiske praksis å plassere og arrangere rom for å oppnå harmoni med miljøet. Den har sin opprinnelse i taoisme. Praksisen er anslått til å være over tre tusen år gammel.
«Feng Shui» betyr bokstavlig talt «vind og vann» på kinesisk.


Jeg tror det har noe for seg å rydde rom og tanker. Jeg skal bruke vinteren til å finne ut mer om dette. Så har jeg i hvert fall en viktig ting å jobbe med resten av dette året.

Fant en morsom artikkel som snakker om estetikk, om å kaste døde planter og om feng shui som et verktøy for å rydde. Utrolig enkel i sin filosofi, men til ettertanke, selv om formålet mitt ikke er å tjene mer penger, bare å finne mer ro i min egen, lille tilværelse. Har funnet masse bøker om emnet også, mange som hevder at half an hour every day is enough. Dette kan bli interessant.

onsdag 13. oktober 2010

GLEDE I CHILE, GLEDE HER

Rørende å se bildene fra gruvearbeiderne som ble henta opp i dagen etter 69 dager i fangenskap i dypet. Glede, ekte glede, selv her hjemme i stua før halv sju om morgenen.

Evo Morales, president i Bolivia, var glad fordi også den bolivianske gruvearbeideren ble henta opp a chilensk hjelpemannskap. – Det er slikt som bringer oss sammen. Det styrker oss og skaper tillit mellom folk, sa Morales før han møtte sin chilenske kollega Sebastián Piñera for å takke. Sant nok.

VINTERDEPRESJON DEL 1

Den største vinterdepresjonen er en rød miljøkatastrofe. Den er ikke lenger førstesideoppslag, men er ikke blitt mindre av den grunn. I Ungarn sprakk en demning som inneholdt rødt slam med sterkt alkalisk innhold, etsende som lut. Et biprodukt etter fremstilling av aluminium fra bauxitt. Ingen visste at demningen var lekk, - ingen bortsett fra landsbybefolkningen i nærheten som hadde varslet om skader flere dager før katastrofen. Men ingen hørte på dem. Hørt det før?

Det giftige røde slammet har drept flere mennesker, noen er savna og 113 såra. En million kubikkmeter giftslam fosset frem over seks landsbyer som er ubrukelige i lang tid framover.

I elva Marcal er økosystemet ødelagt og all fisken død. Marcal er en sideelv til elven Raba, som renner ut i Donau. Dersom de giftige stoffene blir ført nedover Donau, blir økosystemer i Serbia, Bulgaria, Ukraina og Romania berørt.
 
Det er nesten ikke til å tro. Akkurat som utblåsninga utafor Mexico. Ikke mulig, sa oljeindustrien. Men det skjedde likevel. Vi lever i en fredelig del av verden, men påvirkes av det som skjer der ute. Og med våt snø på toppen, er dette tunge tanker å bære. Selv her hjemme uten oljetilsølt kyst og rødt, dødelig slam.

Bildene fant jeg hos WWF og her.

mandag 11. oktober 2010

VINTERDEPRESJON DEL 2

Det sner. Det er hvitt over alt. Her er noen små tips for dagliglivet: f.eks Hvordan leve et enklere liv. Noen tips ligger i all enkelthet her. De handler om å redusere. De handler om
I dag har jeg ikke redusert på noe som helst - bare kjørt varsomt hjem på snøen som falt i store mengder, med mine sommerdekk - og parkert i garasjen. I morgen har jeg time 12.30 for å skifte til vinterdekk. Hvis jeg kommer meg ned bakkene, da.

Etter å ha spist restemat (fiskepudding, poteter og brødskiver) har jeg ikke organisert noe som helst, bare slumret på sofaen og sett på TV - en sær sak av Torkjell Berufsen om hemmelige organisasjoner og siden en debatt om dissidenter i Kina og Nobelprisutdelingen til Liu Xiaobo. Jeg vurderer å begynne i morra. Med å rydde unna en bærepose om dagen og bære ut i søpla. Sortere alle ting inn på faste plasser. Noen som tror det funker etter snart 50 år i kreativt kaos? Vi får se.

I dag er det bare sofa, te og mild depresjon over vinterens ankomst. I morgen blir det sikkert bedre alt sammen. Helt sikkert.