lørdag 3. juli 2010

ORDFRONT PÅ DANSK BLOGGPORTAL

Den såkalte feeden til bloggen min ligger på en dansk weblog-portal kalt Overskrift.dk. Dette er både gledelig og forunderlig. Og morsomt! Her ligger feeden min.

Aner ikke hvorfor, men jeg fant den da jeg plutselig oppdaga at 1881 telefonkatalogen ikke bare leverer ut telefonnummer og adresser, men har en liten lenke nederst der den sorterer internettsøk som er funnet om folk. Nåvel. Vi lever i en digitalisert verden, det er bare å innse. Sporene på nettet nytter det ikke å skjule. Sånn er det bare.

Jeg leita ikke etter meg sjøl, ikke i utgangspunktet. Men om bosted på medlemmene i Manna som er et nordnorsk reggae/ska-band i Bodø. De er så bra. Og da oppdaga jeg denne søkemotoren. 

Jeg trykket på søkelenka for å se hva 1881 leverer ut om meg, og det var ikke småtteri. Det er viktig å holde et øye med hva som ligger ute på nettet om en sjøl, så jeg kjørte altså en test på eget navn. 

Deriblant fant jeg portalen i Danmark. Og ja, - nå sitter jeg her og kjenner meg litt - hva skal jeg si: Important? For det er så deilig å være internasjonal

Jeg er i grunnen alvorlig lei av å være del av nordområdesatsninga. Der de sentrale i sør kaster sine blikk mot oss der nord. Oss i utkanten. Som det nå skal satses på. Urg. Nei da er det bedre å bli registret i kjære, lille Danmark, tross alt. Selv om jeg bare har tenkt meg til Træna denne sommeren.

fredag 2. juli 2010

ØYA I HAVET OG TRÆNAFESTIVALEN

Jeg er på vei til festival, og ikke hvor som helst: Jeg skal være frivillig på Trænafestivalen, langt ute i havgapet. Og gleder meg.
- Træna er en perle på Helgelandskysten, noe av det flotteste og mest spesielle Nord-Norge kan by på. I følge turistreklamen er Træna en av landets best bevarte hemmeligheter. 
 


Denne uttalelsen fant jeg i Dagbladet på nett i en artikkel skrevet for seks år sia, men siden den gang er nok Træna blitt adskillig mer kjent. Og jeg er kjempespent på reisa ut til øya og festivalen. 

- De aller første nordmenn slo seg ned her da de kom til kysten for 9000 år siden. I havet var det mat til alle, og omgivelsene var vakre, med hvite sandstrender og åpent hav i alle retninger. 
Dette skrev Dagbladet den gangen. Jeg skal kjøpe meg et nytt fotokort, så kan jeg dokumentere med egne bilder. 
Sanna, naboøya ligger Kirkhelleren - ei grotte i fjellet som ofte er konsertsal under Trænafestivalen. Men lørdags kveld da denne konserten skal være, er jeg vakt på "hotellet" fordi jeg jobber som frivillig. Det er litt synd, men man kan ikke få alt!

Et program om ei reise til Træna med en helt spesiell festivalbåt kan du finne på nett-TV hos NRK, programmet Kunsten å te seg.

Og musikk blir det: Dumdum Boys skal spille sammen med den mest omtalte svenske artisten for tida, Stefan Sundstrøm. Oslobandet Howl som ga ut ny plate og hitsingel for noen uker sia, kommer også til Træna i sommer. Bildene her på bloggen fant jeg på nettsida til Træna kommune.

Snart skal det pakkes: telt, liggeunderlag, sovepose og mi egen gode formbare pute som trengs for folk med dårlig nakke og skuldre. Noen klær og litt god vin, et ferskt focacciabrød som jeg har planer om å bake tirsdags kveld før jeg tar båten utover, - med pesto, rukkolasalat og god ost puttet inn i brødet mens det er nystekt. 
Ferdiglagd festivalbrød med godt pålegg pakka i passe store matpakker med plastomslag, er praktisk og godt til raske måltider. Holder seg ferskt flere døgn og man slipper sitte å smøre brødskiver i teltet. Tannbørste, regntøy og termos må med. Mobil og lader. Trenger jeg noe mer? Neppe.

onsdag 30. juni 2010

JEPP. SKREVET I TIDSSKRIFTET MARG


Forlaget MargBok har fått seg ny blogg, og den er både opplysende og fin. Der linker de blant anna hit til bloggen min. Smil.

Og ja: Sjøl har jeg skrevet et innlegg i siste nummer av tidsskriftet Marg om palestinsk mat og om palestinske Amira, som mine blogglesere kanskje husker igjen fra tidligere poster under besøket i Libanon.

Noen inntrykk om eggplanter fra kjøkkenet hennes kan du lese her, og litt om grønne bønner og omsorg kan du lese her, og selvfølgelig kan du lese enda mer i Marg sitt siste nummer om det palestinske kjøkkenet hennes! Løp og kjøp!

Og jepp, ja, -det må jeg ikke glemme: Her er nettsida til forlaget MargBok. Lys og fager. Legg den på favoritter eller på feed. God sommer!

søndag 27. juni 2010

TIL JORDEN. MED VENNLIG HILSEN

Hør her jorden, vi har noe å si til deg 
- ikke fordi vi misliker oss her, det er et fint sted dette, 
nok av vann og høyt og luftig under taket, 
vi legger korn i jorden og snart suser det gyllent over markene, 
for nesten alt har vi fått fra deg, 
olje og friske hav og varm ull om vinteren 
men vi har ingen ro her lenger. 
Noe har slått oss ut av kurs 
og vi går rundt og er redde hver dag 
for alt som kan komme. 

Derfor spør vi deg nå: Hva gjør du med fjellsidene
og med havet?
Hvordan greier du alltid å være i balanse med deg selv,
alltid i likevekt. Du går i din bane i rommet
uten en feil, ikke en tomme avvik,
lydløs, ensom bak alle lysår i evigheten,
bare med en sakte sus fra havet
og fra vinden gjennom skogene nå og da.
Du skifter sol og vind og våren kommer som bestemt.
Alle regnestykker går opp, dine mønstre og figurer
er klare som krystaller.
Derfor er det vi kommer til deg og spør
hvordan du får det til.
(...)

Utdrag fra diktet Til jorden (med vennlig hilsen) av Rolf Jacobsen.

Han ble født i Kristiania 8. mars 1907 og døde 20. februar 1994 på Hamar. Jacobsen var en av de viktigste norske lyrikerne i det 20. århundre. Det finnes mer om han og av han både på Wikipedia og på ei nettside som heter Rolf Jacobsens venner. Jeg er svak for Jacobsens diktning, jeg er det.