lørdag 4. februar 2012

KEIZERLIG KONSERTOPPLEVELSE


- Drar du til Svalbard for å gå på konsert? spør folk. Men hva er nå så rart med det? Andre flyr til Bergen, Berlin, London eller LA for å oppleve gode band. Og verdens beste artister gjester Longyearbyen på 78 grader nord og syns det er eksotisk. Og det er eksotisk for alle oss som ikke bor der nord. Hver eneste gang. 


Arktis er fantastisk, annerledes - og det er morsomt å sitte på Svalbard Lufthavn sammen med Kaizers Orchestra dagen etter en sinnsyk sterk og flott konsert, der annonsøren på flyplassen sier:
 
- Klart for avgang med SAS-maskin SK 4414 til Tromsø og takk til Kaizers for en en kjempemessig konsertopplevelse i går kveld! 

Sånt kan man like. Det gjorde trolig gutta i bandet også.


At publikum trivdes er hevet over tvil. Og jeg lengter tilbake allerede. Selv om Kaizers er på vei videre sørover på stor turné. Hadde en super opplevelse under Polarjazz 2012, med is og snøvær ute og hot musikk fra scenen. Hva er vel bedre enn sånt?

VINTERLAND I VINTERLYS


Longyearbyen i vinterlys, tatt en alminnelig dag i februar 2012. Ikke så kaldt, men fint. 

Midt på dagen lysna det faktisk betydelig. Bildene mine er tatt under Polarjazz-festivalen i området mellom hotellet og universitetet. Jeg liker meg godt der nord. Særlig om vinteren.

fredag 3. februar 2012

SVALBARD SIDEVIND


Svalbard flyplass: Sidevind, snøvær, utsatt flyavgang. Mulig fly på tur nordover i løpet av ettermiddagen, vi får se. Vi bruker flyplassen sitt frie nettverk og spiser vafler og drikker kaffe. Jeg har enda ikke klart å få blogger til å ta bildene mine fra iphone og pad, trolig er jeg bare litt dum eller mangler en applikasjon Jeg får heller ikke maskinen til å ta linjeskift, så det blir en lang tekst. Pause, pause. Folk i arktiske regioner er vant til å rette seg etter været. Verst er det trolig for Polarjazz som ikke får opp musikerne sine dersom ikke flyet kommer seg nordover. Vi får sannsynligvis ei seng og belager oss på forsinkelse. Den som lever får se. Vi har det ikke travelt.

torsdag 2. februar 2012

SVALBARD MORGEN

Morgen på Svalbard. Kaffe i hotellseng: Sitter i morgenmørket i Longyearbyen og tenker på hvor dum jeg er som uten videre reiser nordover uten å ta med seg hette til anorakken, strikkelue eller ansiktsmaske. Jeg vet jo dette: at når det blåser her, så blåser det virkelig. Og jeg har med et tynt skjerf og ørevarmere. Ja, ja. Vi er bare her for to døgn, så det spiller ingen rolle. Hva som verre er, er at man reiser for å oppleve noe, og så er man så sliten at man kokser på sofaen på hotellrommet og bare ikke orker kle seg for å gå ut om kvelden. Det er nå meg i et nøtteskall. Men i kveld skal vi på Kaizers-konsert i Longyearbyen kulturhus og jeg gleder meg enormt. I går brukte vi dagen til å fly nordover, riste kraftig før vi landet med sidevind på flyplassen i mørket og kunne se det rosa lyset der sør hvor fastlandet Europa ligger. Bare helt som et streif av lys mot horisonten. Innlosjering på hotellet, tur i 'hovedgata' opp til Kroa for å spise en bedre middag og så ned på Svalbardbutikken for å kjøpe litt te og kaffe til kaffemaskinen på hotellet, noe snop og litt å drikke til å ha i kjøleskapet. Her er fuktigheten svært lav, nesten som i en arktisk ørken, så man blir fort uttørka hvis man ikke drikker. Jeg skal stå opp for å sette på mer kaffevann, så er det dusj og hotellfrokost. Og så skal vi ned på UNIS, universitetet på Svalbard for å ta en titt. Og siden Svalbard Museum, dette flotte, nye museet fullt av arktiske historier. Og siden god mat: Og Kaizers Orcestra som del av Polarjazz, Longyearbyens egen jazzfestival. En rein nytelse. Mer om dette eventyret siden, nå er det tid for frokost på 78 grader nord.