onsdag 26. desember 2007

KLIMA - HVA SKJER?

Boka til Ole Mathismoen, Klima, hva skjer, ligger på sengekanten. Jeg leser litt hver dag. Det er et påkosta verk med klar melding om at vi bør handle nå.

Han har hatt støtte fra sin arbeidsgiver Aftenposten i arbeidet med boka, som har eksempler og illustrasjoner fra hele verden. Den er litt for svær og kompakt etter min smak, ligner mer på ei coffeetablebok enn et hendig arbeidsredskap. Men dette er også mi eneste innvending! Jeg er imponert over både innhold og presentasjon.

Ei bok til å lese og lære av - med noe for alle.

Komm. dir. Gunn Sissel Jaklin ved Norsk Polarinstitutt kommenterer boka slik:
Mathismoens klimabok er en nøktern, velskrevet fremstilling av til dels meget kompliserte problemstillinger og sammenhenger. Her er forskernes rapporter sammenstilt og referert i et lett forståelig språk, og de fremste kilder er brukt. Aller mest støtter han seg på FNs klimapanels rapporter (IPCC), men også den nyere UNEP-rapporten Global Outlook for Ice & Snow, som ble lagt frem under Verdens miljøverndag i Tromsø i sommer, og publikasjoner fra nasjonale miljøer er benyttet. Klimaboken er dermed et høyst oppdatert dokument.

I VG Helg skriver journalist Anders Giæver om årets ord og levner ingen tvil om at det som betegner 2007 er ordet klima-. La oss håpe 2008 blir et år fullt av klima-handling, ikke bare ord.
Det er på høy tid.

STILLE

Den beste dagen i jula er første juledag, å våkne i et hus der alle sover. Slippe ut kattene og la bikkja morgenlufte seg. Sitte ved kjøkkenbordet med en kopp kaffe, ei skive loff med kald ribbe og et tynt lag fransk Dijonsennep.

Ikke noe mer.

Lese siste nummer av et behagelig julefritt nummer av Klassekampen og bla i tegneseriene som ligger ennå uleste på kjøkkenstolen. Har fått 100m2 regnskog i julegave, smil, - og en stabel gode hilsner fra fjern og nær.

I tillegg har det kommet snø. Det er kaldt og hvitt i verden.
Kan jeg ønske meg mer, akkurat nå?

mandag 24. desember 2007

44 MILLIARDER BRUKT TIL NORSK JULEFEIRING

Julehandelen er over. Handelsstanden kan lene seg fornøyd tilbake. Denne måneden har handleglade nordmenn igjen sørget for rekordforbruk. Vi har svidd av 44 milliarder kroner i desember. Dette er 60 prosent mer enn i samme periode i 2002, skriver Dagbladet.

Vi handler for over 40 prosent mer i desember enn ellers i året, og vi bruker mest på mat og drikke. I år er det kjøpt julemat for 17 milliarder kroner. I tillegg har vi handlet vin og sprit for et par milliarder kroner, eller dobbelt så mye som gjennomsnittet ellers i året.

Dessuten har det vært ei økning i låneopptak, og det øker handelen, sier forbruksforsker Elling Borgeraas fra Statens institutt for forbruksforskning til Aftenposten.

Tross rekordforbruk skal ikke nordmenn gå inn i julefeiringa med dårlig samvittighet, sier SIFO-forskeren.

- Når folk flest får råd til å kjøpe det et lite mindretall tidligere kunne, så kommer moraliseringen. Jeg synes at folk skal ha julen i fred, og vi behøver ikke skape dårlig samvittighet ved å fortelle folk at de kjøper for mye. Folk kan kose seg med god samvittighet. Det fortjener de, sier Borgeraas til Aftenposten.

Fortjener vi det? Jeg er ikke enig. Er du?