lørdag 4. april 2009

SAMISK FILMFESTIVAL

Jeg er på vei til Sami Film Festival i Kautokeino. Ikke uten sommerfugler i magen.

Ken Are Bongo, som jobber i Kautokeino film, har klippet en kortfilm som heter Ice surprice fra turen min til Framstredet på 80 grader nord i fjor vår. Jeg dro til området mellom Svalbard og Grønland med isbryteren KV Svalbard og forskere fra 12 nasjoner. Filmen forteller litt om forskerne og isen. Og at isen smelter mye fortere enn det noen hadde forutsett.

Vi har kanskje passert vippepunktet, the Arctic tipping point. Nå aksellerer nedsmeltinga av isen både ovenfra og nedenfra. Det er ikke noe hyggelig budskap. Men det er en fin liten kortfilm med hav og is, helikoptertur over isødet og isbjørnbesøk. Og alvorlig undertone.

Den skal vises utendørs, på iskino - en ekte drive-in snowmobile iskino! Det er jo ganske spesielt å få se bildene fra den arktiske isen på islerret. Som sagt: Jeg har sommerfugler i magen.

Programmet og omtalene til Samisk filmfestival finner du her.

Og ja: Det er litt stas å være kortfilmprodusent! Min første egne film, med debut som filmfotograf, og ikke i regi av min vanlige arbeidsgiver, NRK. Det er stas det, - det må jeg bare innrømme. Wish me luck! Det kan da ikke bli noe annet enn ICE SURPRICE-fantastisk?