lørdag 20. oktober 2012

AUTONOMI

Det betyr vel egentlig at du bestemmer sjøl over livet ditt. Autonomi. Selvbestemmelse. Det er viktig, tenker jeg - å føle at jeg har kontroll. At det er jeg som kan ta avgjørelser som har betydning for meg, for jobben min, livet mitt.

Jeg har sett en morsom - men ikke dermed mindre ettertenksom film, på youtube. Du finner den her. Den tar elleve minutter og krever brukbar IQ samt noen engelskkunnskaper. Den er verdt hvert eneste sekund, spør du meg. Den handler om at det å gi mennesker selvbestemmelse både er lønnsomt, morsomt og utviklende. Jeg tror på det. Kos deg med filmen. La deg inspirere!

The surprising truth 
about 
what motivates us

mandag 15. oktober 2012

JEG RAKK DET AKKURAT

Ja, det er sånn som med alle høster, det gjelder å rekke over alt - for plutselig står du der med snø til anklene og har ikke båret inn pottene fra hagen, ikke tatt inn gressklipperen og sykkelen eller skiftet til vinterdekk på bilen.

Men i år gikk det greit. Det er ikke kommet så mye frost at pottene har bunnfrosset ennå, vinterdekkene ble lagt om fredag og jeg har hatt den eldgamle Golf'en til EU-kontroll - ikke helt innafor fristen, men bare et par dager over tida. Og det var bare et endeledd i forstillinga som måtte skiftes. Resten var ok. Jeg jubler! Min 22 år gamle Golf skal leve med meg også denne vinteren. Gammel venn med splitternye piggdekk. Det går ikke uten i denne byen.

Jeg tar meg tid til å trekke pusten, se ned på bakken når jeg har parkert bilen på parkeringsplassen på jobb denne morgenen. Ja, det er høst, de brune bladene har fått et lite melisdryss av rimfrost, de er like fine som jeg husker dem fra i fjor. Ett av naturens små mesterverk, bare du tar deg tid til å se det. Om noen minutter har siste rest av morgensol smeltet vekk frosten, og bladene er de visne, gamle, brune fra i går. Jeg tar opp kamera på mobilen. Jeg kan ikke la være. Jeg bøyer meg ned og tar bildet. Ser de vakre tegningene som naturen har laget til oss, helt gratis. Jeg ser utover den frosne plenen. Velkommen vinter, jeg rakk det akkurat.