lørdag 12. juli 2008

BOKBAD, MAGI OG MUSIKK PÅ SKIPNES

Sommerens første utflukt gikk til vakre Skipnes i Vesterålen der jeg skulle bokbade forfatter Johannes Rørtveit om boka hans "Folket på Vinje". For å komme i tide til denne veiløse bygda og nå alle korresponderende fly, busser og hurtigbåt, ble reisa en tre-dagers-trip i sommervakre Nord-Norge. Og det var ikke meg i mot.
Anna fra Vinje er tippoldemora til Johannes Rørtveit, og det er en sterk historie han har skrevet om denne flotte dama som ble mor til 10 barn og tidlig enke med alt det det innebar av slit og armod på 1800-tallet.
Det ble et følelsesladd og sterkt møte med Johannes og med folket fra Vinje, - ei av nabobygdene til Skipnes i øysamfunnet Vestbygda i Øksnes kommune.

Ettersom jeg kom kvelden før, fikk jeg også med meg en fin kabaret om den nordnorske visesangeren Trygve Hoff på onsdags kveld. Siden Skipnes drives som et stort kollektiv med mye felles innsats, tilbød jeg meg å stå i døra og selge billetter og utstyre de nærmere 150 publikummerne med grønne festivalarmbånd.
Skipnes var en gang et stort og aktivt fiskerisamfunn i Vesterålen, men stedet er nå bare åpent om sommeren for turister som kommer med båt for å gå på pub'en, spise god mat eller være med på noen av de mange aktivitetene som arrangeres i løpet av hektiske sommermåneder.
Mens jeg står og fester et festivalarmbånd, ser jeg plutselig opp i et veldig kjent fjes, Peter Nordberg fra duoen
Johnsen og Nordberg som jeg hørte på konsert i Longyearbyen og som jeg har skrevet om tidligere på bloggen.

Jeg fikk mildest talt hakaslepp: -Hæ? Peter Nordberg her på Skipnes?!! På vei inn på Trygve Hoff-kabaret mens jeg står og fester et grønt armbånd rundt håndleddet hans??! Ikke at jeg pleier å få hakaslepp over kjendiser, jeg har jo møtt en del av dem gjennom jobben. Men ikke på Skipnes på en onsdag i juli.
Jeg tror han må ha moret seg kongelig over å ha blitt gjenkjent, og smilte bredt da jeg omsider fikk stammet fram: - Æ, hem, kremt, - hadde du og Vidar konsert i Longyearbyen i januar? Jeg var der da. Det var kjempebra!
Etter kabareten ble det en hyggelig prat på kaia og nesten lovnad om at han og Vidar skal komme tilbake neste sommer og gjøre unplugged konsert på Skipnes. Klart det er impressarioer som planlegger for dem: Men Peter lovpriste Vesterålen og det å slappe av og rulle ut soveposen der det måtte passe, og gutta stilte opp og poserte før hurtigbåten gikk fra kaia ved midnatt. Han kommer tilbake! You bet.
Stor takk til Skipnes' ukronede vertinne Astrid Rørtveit som driver stedet hele sommeren gjennom med stø hånd og fantastisk hvalbiff på menyen. Her står ho i munter passiar med en av de mange besøkende på brygga.
Ingenting er som en hvitvin eller kald pils på Skipnes ei nordnorsk sommernatt! Jeg gleder meg til å komme tilbake dit for å holde skrivekurs i august. Det blir så definitivt ikke siste tur utover, for Skipnes er på mange vis et nesten magisk sted med en enorm tiltrekningskraft og god aura.
Og neste sommer: Ja, da skal jeg selvfølgelig på konsert. Og gleder meg allerede!