søndag 12. april 2009

PÅSKEMUSIKK

Etter at NRK har produsert tre direkteoverførte gudstjenester fra Tromsø domkirke denne påsken med undertegnede på regi, tillater jeg meg å anbefale Haydn: Missa in angustiis, - eller Nelson-messa, med et Kyrie som ble sunget i Tromsø domkirke i dag. Et praktverk! Når man jobber mye, glemmer man hvor viktig det er å høre på god musikk.

Haydn er omtalt på Kulturspeilet og jeg sakser derfra:

Det er mange som mener at Haydns to oratorier - Årstidene og Skapelsen - er det fremste han skapte. Han komponerte dem som noen av de aller siste verkene i sin lange karriere etter at han hadde kommet fri fra Esterhazy-fyrsten og levde som selvstendig og respektert toneskaper på begynnelsen av 1800-tallet. Nelson-messa er fra samme periode. Det er bare dimensjonene som skiller denne komposisjonen fra de to andre. Til gjengjeld har den elementer som gjør den ytterligere attraktiv: den har korte, nærmest fengende partier hvor Haydn kombinerer sitt elegante musikanteri med kor og de store formene. Nelson-messa er følgelig mye oppført og den tåler godt å nevnes på linje med de to store oratoriene.

Gudstjenesten fra 1. påskedag går i reprise på NRK2 11.05 på mandag. Da kan du se og høre Kyrie framført. Det var så fint at jeg fikk gåsehud. God påske!

Bildet av Haydn har jeg henta på Wikipedia. Franz Joseph Haydn, født 31. mars 1732 i Rohrau i Niederösterreich i Østerrike, død 31. mai 1809 i Wien, var en av de aller største europeiske komponistene.

Hør, - og nyt! Dette opptaket er med radiokoret Leipzig Statskapelle, Dresden.