lørdag 14. juni 2008

LØPSTIKKE OG KJÆRLIGHET

Det tar tid å venne seg fra livet ombord på et kystvaktfartøy parkert ved et isflak, til vår-sommeren i nord.

Sjøl om det er såkalt sommertid nå, er det en kjølig fornemmelse knytta til denne årstida når det fortsatt er så kaldt i skyggen at man småfryser når man kler seg i sommerklær. Da var det faktisk bedre på isen, med overtrekksbukser og filtstøvler og vindtett påkledning når man først skulle ut.

Jeg aner egentlig ikke hva jeg skal skrive om, men det demrer noe om at blåveisen sto i knopp da jeg kom hjem og at løpstikka vokser sånn at det vises fra dag til dag. Så det er i hvert fall vår. Men jeg føler meg fortsatt litt bortreist, smil.

Løpstikke er en staselig plante, Levisticum officinale, eller lovage som den heter på engelsk, kjærlighetsurten. Jeg legger store mengder av den i ovnen og setter den på mild tørking i 50 graders varme, og da lukter det fantastisk i hele huset. Siden strør jeg den på salater, har den i dressinger og smaksetter supper og fiskekabaret med løpstikke. Det er knallgodt.

Fiskekabaret er forresten fin sommermat: Hardkokte egg, reker, krepsehaler, fine biter av all slags god fisk, fint oppkuttede grønnsaker som selleristang, strimler av gulrøtter og et lite dryss av fersk løpstikke. Aspicpulver kjøpes i butikken og blandes i en halvliter kokende vann. Stå kaldt til det stivner. Hvitløksmajones, sennepsmajones og/eller en god rømmedressing til. Vel bekomme!

Ha ei fin helg, alle sammen. Håper løpstikka får ei frodig påvirkning på kjærlighetslivet til alle bloggleserne, nå som sommeren står for døra her nord. Bøndene pleide å plante den ved utgangen av fjøset slik at kyrne og kuene tok seg noen skikkelige jafser før de skulle ut og ha seg i enga. Det var i de gode tider før kunstig inseminasjon ble innført. Og løpstikka virker, nemlig. Både på lysten og evnen. Garantert.

8 kommentarer:

Anonym sa...

*ser seg rundt* Tror det er dårlig med tilgang på løpstikke her jeg bor, jeg får vel finne på noe annet for å piffe opp livet :)

God helg til deg også! :)

Anonym sa...

Jeg hiver da gladelig noen frø i en konvolutt når høsten kommer hvis du antyder en adresse :-)

Løpstikka kan stå i ei stor potte på en veranda eller kanskje inne og, - hva vet jeg? Det er en potent og voksevillig plante som blir over 2 meter i en vanlig Tromsøhage...

God helg til deg óg.

Anonym sa...

To meter? hehehe...jeg hadde knapt fått plass til en sånn på balkongen! Men den blir vel neppe så stor uten hagejord å vokse i :)

Anonym sa...

Nei, den vokser vel avhengig av hva den har av plass? Og visner om høsten. Men kommer igjen...

Anonym sa...

Løpsstikka er fantastisk!
Faktisk jakter jeg på en avlegger - kremt, kremt. Den jeg fikk hos svigersøster ser ut for å ha avgått nærmest ved døden. I hvert fall er det en meget pjusk variant som blotter tre blader i kassen sin.


tovemy:-)

ORDFRONT sa...

Har i massevis. Du kan få en rotknoll :-)

Siv Ingrid sa...

Hei!
Jeg kom plutselig over denne Løpstikka mens jeg Googlet rundt. Den høres veldig flott ut!
Hvordan kan man skaffe seg en sånn plante? Må man rett og slett plante den selv? Jeg kan ikke helt se for meg at de har den på de lokale blomsterbutikkene:)

ORDFRONT sa...

Det beste er å få en avlegger, dvs en bit av rota, fra ei løpstikke fra noens hage. Har aldri sett den i frøpose, og har sjøl fått en bit som opprinnelig kom fra Danmark men stortrives i Tromsø! Hva med å sjekke noen av hage-nettsidene der folk sender ut eller bytter frø og planter?

Min setter frø om høsten ... men de har jeg bare brukt i brøddeig.

En passe bit av ei rot om våren er morsommere, og du kan siden kutte ei voksen rot i to og skaffe flere planter. Lykke til!

Og kontakt meg i mai/juni dersom du ikke finner,så kan jeg alltids sende deg en plante i posten!