søndag 10. januar 2010

VEGETAR: ALL ENDRING TAR TID

Det fine med blogger, er at man treffer andre bloggere man faller for. Én av dem jeg leser, som har påvirka meg litt det siste året, er bloggeren En løk skreller seg selv som er vegan, altså med vegetarisk kosthold uten egg - og melkeprodukter.

Det hadde jeg aldri klart, - jeg er alt for glad i rømmesaus, lettmelk og gode oster.


Men meg om det. For én som har lyst til å leve i pakt med miljøet, er det ikke vanskelig å se at vårt kjøttforbruk i den rike del av verden krever for mye av kloden.

- Dette skrev jeg om i En vegetarisk kokebok, for 30 år sia (Gyldendal Fakkel 1978). Den gangen var jeg ung og idealistisk, og mente at oppdrett av dyr krevde for mye av proteinresurrsene på jorda. Det mener jeg fortsatt. Men det funka ikke å etterleve det i praksis.


I tillegg tror jeg at tidsknapphet og økonomisk effektivitet medfører lidelse for dyr og fugler som oppdrettes og slaktes med trange tidsmarginer og økonomisk vinning som mål. Jeg så nettopp en reportasje om tusenvis av kyllinger som knakk vingene under transport til slakteriet. Fikk veldig lite lyst på kylling etter det!

Vi burde heller livnære oss av sau, geit, elg, rein og ryper, sel og hval - flotte kilder til protein fra frittlevende dyr og fugler, - vi som bor i vårt kalde nord. Slaktefé som står inne året rundt på kraftfór, burhøner og deres kyllinger burde vi strengt tatt holde oss unna. Dette er vanskelig og viktig, - men jævlig ømtålig å snakke om. Og vanskelig å etterleve, syns jeg.

Men nå prøver jeg å legge om livsstilen, og det er mager trøst når løk-bloggeren fastslår at vi trenger seks-6 måneder, før ei endring har nedfelt seg som en trivialitet eller vane:

- for skal ting bli annerledes må du ofre seks måneder. det er så lang tid det tar å få inn nye vaner og gjøre dem til regelen. etter seks måneder slutter du å tenke på det som et styr og bare gjør det, for det er sånn det er.
men i seks måneder er de nye vanene fremdeles nye og skjøre og noe som må voktes vel og passes på.

Jeg tror pinadø hun har rett. Men jeg skal spise mer vegetarisk i året som kommer! Vurderer å opprette ei egen bloggside for tematikk omkring maten, sånn at ikke Ordfront skal bli oppblanda med alt for mange tema. Som om det ikke har vært sånn, ganske lenge, smil. 

Jeg er i hvert fall i gang. Og linkene til de to vegan-pyramidene fant jeg hos google her og der.


Helt til slutt fordi jeg fortsatt kaller bloggen ORDFRONT:
Grønnsaksspiservisa til Torbjørn Egner.

Den som spiser pølsemat og kjøttmat hele dagen,
han blir så doven og så lat og veldig tykk i magen.


Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille
- han blir så passe mett i magen, glad og lystig hele dagen
og så lett i bena at han nesten ikke kan stå stille.


Den som vil ha bare kjøtt og spiser sine venner
han blir så doven og så trøtt og får så stygge tenner.


Men den som spiser gulerøtter, knekkebrød og peppernøtter,
tyttebær og bjørnebær og kålrot og persille
- han blir så snill mot dem han kjenner, og får mange gode venner,
og får like fine tenner som en krokodille.


3 kommentarer:

Anonym sa...

wow. så rart å se seg selv sitert. det har definitivt ikke skjedd ofte nok til at jeg har blitt vant til det ;)

det er fryktelig stas at jeg har vært til inspirasjon! hva mer kan man be om?

men jeg må innrømme; jeg er ikke alltid helt vegan. i jula var jeg for eksempel så i sukkerets vold at jeg satt der og spiste is midt på natta. og sjokolade. kleint :S

men å kalle meg vegan gjør livet mye enklere, i den forstand at man som vegetar alltid får mat med ost eller egg eller melk i seg, ALLTID. og DET vil jeg IKKE.

når jeg vingler litt i kosten, er det nok fordi jeg egentlig tenker ganske likt deg, at det er en fundamental forskjell i det å produsere dyr og det å høste av naturen. kjøtt har jeg alltid hatt en aversjon mot, så for meg blir det nok ikke aktuelt å spise det før jeg havner i en situasjon der jeg MÅ, men jeg kjenner litt på tanken om å begynne å spise fisk igjen.


det er bare det at fiskeindustrien gir meg voldsomme samvittighetskvaler, så selv om jeg tror, og egentlig har erkjent, at fisk nok burde være en del av kosten min, i alle fall på vinterstid, for fettsyrer og proteiner, så ligger det baki hodet mitt: TRÅLERE! OPPDRETTSFISK PROPPFULL AV ANTIBIOTIKA som RØMMER OG ØDELEGGER VILLSTAMMER! TORSKEN UTRYDNINGSTRUA! ÆÆÆ!

fyfan. dette samfunnet vi har skapt!

Vegma sa...

Likte de pyramidene ! ;)

MATFRONT sa...

Takk for fine kommentarer! Prøver i hvert fall å endre mitt kosthold og syns også at begge pyramidene var fine ...

og så har jeg oppretta MATFRONT hvor jeg utelukkende legger ut og linker til vegetarmat og kommentarer rundt det. Ta nå en kikk der en gang i blant!

Når bare filmfestivalen er ferdig skal det bli mer fart på skrivinga :-)